top of page

Ekstedt, Stockholm, Sverige, 2,5 NJP av 5,0 NJP (2020-10-17 av Nenad Jelisic)

 

Restaurang Ekstedt var den fjärde restaurang i rad i Stockholm som NJ Wines besökte och betygsatte. Restaurang Ekstedt ägs av en av Sveriges mest framgångsrika och tongivande kockar Niklas Ekstedt som 2005 blev känd genom matlagningsprogrammet Niklas Mat i Sveriges Television. Efter praktik hos flera mycket kända kockar som Charlie Trotter, Heston Blumenthal och Ferran Adrià startade Niklas år 2000, endast 21 år gammal, sin första restaurang, restaurang Niklas i Helsingborg. Från 2003 drev han även restaurang Niklas Viken i kustsamhället Viken norr om Helsingborg. 2007 öppnade Niklas restaurang 1900 i Stockholm och i och med flytten stängdes restaurangerna i Skåne. 2011 öppnade han restaurang Ekstedt som 2013 fick en stjärna i den prestigefyllda Michelinguiden, och har behållit den sedan dess. Några år senare bytte restaurangen 1900 namn till restaurang Niklas och sedan stängdes den 2017 när Niklas tog beslut att han måste fokusera på sin nya restaurang (vincafé) Tyge & Sessil och Ekstedt. Sedan början av 2018 äger Niklas restaurang Hillenberg i Stockholm. Under 2018 var Niklas med i matlagningsprogrammet ”Four Hands Menu” och ”New Scandinavian Cooking”. Han har även gett ut sju kokböcker: Niklas kokbok (2004), Niklas mitt i veckan (2006), Niklas smaker (2008), Niklas Husmansklassiker (2011), Grilla med Niklas (2013), Ekstedt över öppen eld: recept för det analoga köket (2017) och Niklas jul (2018). Utöver dessa sju kokböcker hann han med att skriva tillsammans med Henrik Ennart tre kokböcker till: Happy food: Om hur mat och lycka hänger ihop (2017), Den blå maten (2018) och Happy food 2.0: Om hur måltiden och lyckan hör ihop (2018) samt en kokbok tillsammans med Christian Daun: Mitt barn äter allt (2017). Niklas måste verkligen tycka mycket om sitt yrke annars skulle han aldrig hinna med allt detta under bara 41 år.

Restaurangen har plats för 50 personer och inredningen präglas av olika svenska träslag, läder, mässing och vitt kakel. Dämpad belysning och de öppna eldarna bidrar till en lugn atmosfär. Restaurangen tillagar all sin mat på öppen eld dvs allt som serveras har varit i kontakt med flammor, i rök, på glöd eller indirekt via gjutjärnet. För att bidra till olika smak- och doftuppleverser eldar man med olika svenska träslag, hö, kvistar från vinbärsbuskar osv.

För att börja i en kronologisk ordning måste jag börja med mottagning av oss (mig och min flickvän) när vi gick in i restaurangen. Vi kände oss inte så mycket välkomna, jag hade känsla som att vi försökte tränga oss in någons vardagsrum. Och det verkar att den stora majoriteten av restauranger i Stockholm, och hela Sverige, har problem med mottagning av gäster. Efter ett halvhjärtat mottagande var vi erbjudna att sätta sig vid ”Kockens bord” som vi accepterade med glädje. Att se hur kockarna gör maten gillar förmodligen alla som gillar mat. Tack vare att vi satt var vi satt noterade jag snart att alla ingredienser var redan förberedda och det krävdes bara att steka eller röka eller göra något annat med dem med hjälp av elden. Det var en besvikelse att se det, men jag förstår att det skulle vara omöjligt att göra allt i ett så litet kök. Situationen i det lilla köket förbättras definitivt inte av när alla gäster som besöker restaurangen får möjlighet att få en liten guidad tur genom det. Här måste jag vara ärlig och säga att både jag och speciellt min flickvän gillade starkt att vi fick en sådan möjlighet. Dessutom, wow, fick vi möjlighet att träffa där den jättetrevliga ägaren Niklas.

NJ Wines 308.jpg
NJ Wines 309.jpg

Restaurangen besöktes den 11 mars 2020. Då, och det samma gäller nu, kunde/kan man välja mellan två menyer så kallade ”En smak av Ekstedt”; 3 rätters meny eller 6 rätters meny. Vi valde 6 rätters menyn med ett vinpaket anpassad till menyn av restaurangen. Efter det halvhjärtade mottagandet förbättrades situationen definitivt inte av att vi fick en avslagen och mellan 15 och 20 grader varm champagne, som vi hade beställt som aperitif. När jag informerade en av servitörer om problemet fick vi två nya glas/champagner, men ingen i restaurangen hittade anledning att be oss om ursäkt för det som hade hänt. Det märkliga också var att när jag frågade de olika servitörerna vem är restaurangens sommelier fick jag samma svar att alla servitörer var det.

Som aperitif innan den sex rätters menyn drack vi Champagne Vadin-Plateau Renaissance Premier Cru Extra Brut NV. Den fick 2,0 NJP av 5,0 NJP och passade inte alls så bra som en aperitif eftersom saknade komplexitet, balans och bra vinsyra. Under middagen fick vi utöver de sex rätterna som vi beställde sex små överraskningar (små rätter). En av de små rätterna var västkusts ostron som var droppsmörjd med smältande fettkappa från nöt och som serverades tillsammans med små äpplebitar och krasseblad. Rätten upplevdes som ofräsch och konstigt och därför fick den 1,0 NJP av 5,0 NJP. De resterande fem små maträtterna fick mellan 2,5 NJP och 5,0 NJP. Tre av maträtter (maträtt nummer 3, 4 och 5) fick 5,0 NJP av 5,0 NJP dvs de var sagolika. När det gäller maträtt nummer 5, kallrökt rensadel, gran och päron, måste jag säga att jag har ätit renkött väldigt många gånger, men detta renkött var det bästa som jag har ätit i hela mitt liv.

Nedan kan ni se en sammanfattning av vilka maträtter åt vi och vilka viner drack vi med dem under middagen, och vilka poäng fick maträtterna och vinerna. OBS att poängerna i parentes visar hur bra ett vin passade med viss maträtt.

 

1. Björkeldad kålrabbi, havskräfta och rabarber, 3,0 NJP

2. Sotad vitkål, kolgrädde och schalottenlök, 2,0 NJP

3. Glödbakad pilgrimsmussla, trattkantareller och sockertång, 5,0 NJP

4. Enrisrökt skrei (torsk), ramslökskapris och gröna blad, 5,0 NJP

5. Kallrökt rensadel, gran och päron, 5,0 NJP

6. Vedugnsbakad skogsufflé, björkglass och blåbär, 3,0 NJP

 

1. Gut Oggau, Rosé, 2018, Österrike, 3,5 NJP (2,5 NJP; dracks med maträtt nr 1 och 2)

2. Mazière, C13, 2013, Frankrike, 0,5 NJP (dracks inte med mat)

3. Királyudvar, Tokaji Furmint, Sec, 2016, Ungern, 2,0 NJP (2,0 NJP; dracks med maträtt nr 3)

4. Lulu Vigneron, Cotes du Jura, Savagnin, 2015, Frankrike, 3,5 NJP (3,0 NJP; dracks med maträtt nr 4)

5. Domaine Rouchier, La Chave, Saint-Joseph, 2017, Frankrike, 2,0 NJP (4,5 NJP; dracks med maträtt nr 5)

6. Aleatico Passito di Toscana, Massa Vecchia, 2010, Italien, 3,0 NJP (2,5 NJP; dracks med maträtt nr 6)

Maträtt nr 4

Maträtt nr 5

Maträtt nr 6

Att restaurangen inte fick mer än 2,5 NJP av 5,0 NJP beror det på: 1. Vi kände oss inte så mycket välkomna när vi kom in i restaurangen, jag hade känsla som vi försökte tränga oss in någons vardagsrum, 2. Vi fick en avslagen och mellan 15 och 20 grader varm champagne, som vi hade beställt som aperitif. När jag informerade en av servitörer om problemet fick vi två nya glas/champagner, men ingen i restaurangen hittade anledning att be oss om ursäkt för det som hade hänt, 3. Att alla servitörer hävdade att de var sommelierer, 4. Att vinerna utan matten fick ett medelbetyg 2,4 NJP av 5,0 NJP, 5. Att vinerna med matten fick ett medelbetyg 2,4 NJP av 5,0 NJP och 6. Att toaletterna var slitna och orena.

 

Av de hitintills fyra besökta och betygsatta restaurangerna i Stockholm ligger nu Ekstedt med sina 2,5 NJP av 5,0 NJP på den andra plats efter den första placerade Verandan, Grand Hôtel som fick 4,0 NJP av 5,0 NJP, och före den tredje placerade The Flying Elk som fick 2,0 NJP av 5,0 NJP och den fjärde placerade Matbaren, Mathias Dahlgren, Grand Hôtel som fick 1,0 NJP av 5,0 NJP.

NJ Wines

bottom of page