top of page

Andra världens restauranger, del 1 av 3

The Flying Elk, Stockholm, Sverige 2,0 NJP av 5,0 NJP (2019-08-18 av Nenad Jelisic)

 

En ny Stockholm-restaurang-besvikelse igen, men den är inte så stor som den på Matbaren, Mathias Dahlgren på Grand Hôtel, som fick 1,0 NJP av 5,0 NJP vid mitt senaste besök, det tredje besöket. Jag tror att problemet med The Flying Elks låga betyg ligger i att Björn Frantzéns lilla restaurangs imperium har blivit stort för mycket snabbt. Så snabbt stort att Björn har överlåtit kontroll och ledning av sina nya restauranger till avsevärt mindre begåvade delägare/chefer. Sedan har deras dåliga ledning och kontroll lett till att kockar, sommelierer och servitörer har slutat bry sig eller till att de hade anställt kockarna, sommeliererna och servitörerna som skulle absolut inte anställas. Jag hävdar detta eftersom Björn Frantzén, en av Skandinaviens absolut bästa kockar, skulle aldrig tillåta att maten, vinerna och servicen skulle hamna på denna nivå, 2,0 NJP av 5,0 NJP. Det är jättesynd att det är så som jag skrev eftersom Björn verkligen brinner för mat och matlagning och det bevisar hans relativ korta och mycket framgångsrika kock-historia. Sina första steg som kock tog Björn genom praktiken på restaurang Edsbacka krog (Edsbacka Wärdshus) in Sollentuna, Sverige. Sedan jobbade han på bland andra restaurang Chez Nico (Nico Ladenis, London, Storbritannien, tre Michelinstjärnor) och restaurang Arpege (Alain Passard, Paris, Frankrike, tre Michelinstjärnor). 2008 öppnade han tillsammans med konditor Daniel Lindeberg restaurang Frantzén/Lindeberg i Stockholm. Året efter fick restaurangen sin första Michelinstjärna och två år efter fick den sina två Michelinstjärnor. 2013 gick Björn och Daniel skilda vägar och restaurangen namnändrades till Frantzén. 2018 blev Frantzén Sveriges första restaurang att belönas med tre stjärnor i Guide Michelin. 2019 bekräftade Guide Michelin restaurangens tre stjärniga status. Idag driver Björn, förutom The Flying Elk och Frantzén, även Catering Frantzén, Studio Frantzén, Corner Club och Gaston vin. Utöver allt detta har Björn hunnit att skriva en bok tillsammans med Daniel Lindeberg, se ovan, (Frantzén/Lindeberg; 2012) och en bok tillsammans med Göran Lager (The Flying Elk; 2016) samt två egna böcker (Glöd med Björn Frantzén; 2014 och Björn Frantzén lagar mat för sugna diabetiker och annat folk; 2017). Att uppnå allt detta och vara 42 år gammal är helt otroligt.

 

Läs mer

 

Restaurang Gordon Ramsay, London, Storbritannien, 5,0 NJP av 5,0 NJP (2018-12-18 av Nenad Jelisic)

 

Vilken mat! Vilka viner! Vilken service! Vilken sommelier! Vilken restaurang! Jag har svårt att hitta ord om hur imponerad var jag när jag den 2 november 2018 besökte denna sagolika restaurang. Restaurangen, som ägs av den internationellt mycket kända kocken Gordon Ramsay, tillhör till 1 av 3 Londons restauranger som har 3 Michelin-stjärnor. Det kan inte finnas så många matintresserade personer i världen som inte vet vem Gordon Ramsay är. Han har deltagit i många matprogram som t.ex.: Gordon Ramsay's Home Cooking, Hell's Kitchen, MasterChef, Ramsay's Best Restaurant, Ramsay's Kitchen Nightmares, The F Word och i år kom programmet Gordon Ramsay's 24 Hours to Hell and Back. Sedan 1996 har Ramsay skrivit 25 böcker. Den senaste boken kom ut i år och den heter Gordon Ramsay's Ultimate Fit Food. Gordon Ramsays (Gordon Ramsay Grupps) restaurantimperium har 35 restauranger och 7 Michelin-stjärnor, med restauranger från Europa till USA och Mellanöstern. Av dessa 35 restauranger ligger 15 i London. Hans internationellt mest kända och mest exklusiva restaurang heter Restaurang Gordon Ramsay och den är hans enda restaurang som har 3 Michelin-stjärnor. Restaurangen grundades 1998 när Gordon Ramsay var 31 år gammal. 2001 fick restaurangen 3 Michelin-stjärnor och den har behållit dem sedan dess. Restaurangen är inred i modern och elegant stil. Den ligger på 68 Royal Hospital Road i Chelsea i London.

Läs mer

Restaurang Marcus, The Berkeley Hotell, London, Storbritannien, 3,0 NJP av 5,0 NJP (2018-07-18 av Nenad Jelisic)

 

Restaurant Marcus, som ligger i 5-stjärninga The Berkeley Hotel i Knightsbridge i London, tillhör till en av nio Londons restauranger som har två stjärnor i Michelin Guide. Restaurangen ägs av den mycket kända kocken Marcus Wareing som utöver denna restaurang äger två restauranger till: The Gilbert Scott i hotellet St Pancras Renaissance i King's Cross St. Pancras och Tredwells i Covent Garden. Marcus Wareing hade jobbat på bland annat hotell Savoy, restaurang Le Gavroche och restaurang Gordon Ramsay. Sedan år 2014, när Marcus ersatte den mycket kända kocken Michel Roux Jr, är han en av huvuddomarna i den mycket tuffa och mycket TV-populära kocktävlingen MasterChef The Professionals. Hitintills har Marcus släppt sju kokböcker. Med hänsyn taget till allt detta var mina förväntningar extremt höga, men tyvärr upplevde jag att restaurangen inte var i närheten av mina förväntningar.

 

Läs mer

Föregående sida   Nästa sida

NJ Wines

bottom of page