top of page

Verandan, Grand Hôtel, Stockholm, Sverige, 4,0 NJP av 5,0 NJP (2019-11-23 av Nenad Jelisic)

 

Det finns inte så många restauranger i världen som ligger i en huvudstad och har en sådan sagolik vy som denna restaurang och restaurangens stora bror Cadierbaren, som ligger på motsatta sidan av den. Vyn av Kungliga slottet, Gamla Stan och båtarna på Stockholms ström. Båda restauranger ligger i Sveriges mest exklusiva och väldigt vackra Grand Hôtel i Stockholm. Medan Cadierbaren, som har fått sitt namn efter Régis Cadier (fransk köksmästare och hotellets grundare), är en restaurang där man kommer främst att bli sedd, och att dricka champagne, cocktail eller öl är Verandan en restaurang där man kommer för att äta god mat och dricka goda viner. I Cadierbaren kan man också beställa god mat, maten kommer från det samma köket som gör mat för Verandan. Under alla år som jag har besökt Cadierbaren har det sett ut att Cadierbarens besökarna är där för att dricka något eller att ta något som passar bra med champagne eller med kaffe. Utöver dessa två restauranger har hotellet två restauranger av den kända svenska kocken Mathias Dahlgren: Matbaren (se min artikel från 2017-11-05) och Rutabaga.

Som aperitif innan en tre rätters lunch drack vi Ruinart Blanc de Blancs NV. Vinet fick 3,0 NJP av 5,0 NJP. Det passade bra som en aperitif, men det saknade komplexitet och balans och därför fick det 3,0 NJP. Men jag var inte förvånad att det fick 3,0 NJP av 5,0 NJP eftersom extremt få champagner i denna prisklass får mer än 3,0 NJP av mig. Lunchen påbörjades med den sagolika Öjeby toast med Kalix löjrom, 5,0 NJP av 5,0 NJP. Med den drack vi Dr. Bürklin-Wolf Wachenheimer Riesling 2017 som fick 3,5 NJP av 5,0 NJP utan mat och 5,0 NJP av 5,0 NJP med mat. Sedan provade vi äta Kalvytterfilé med rotselleripuré, hasselbackspotatis, ankleversås och svartvinbärsgelé, som fick 2,0 NJP på grund av att köttet var för mycket torrt och gumaktigt. Vi var så mycket missnöjda med maträtten att vi begärde att få en annan maträtt istället och vi fick Biff Rydberg med Dijonsenapscrème, som fick 2,5 NJP av 5,0 NJP på grund av att potatisen var ganska torr, löken var inte tillräckligt stekt och presentationen var dålig. Till denna maträtt drack vi Château Macquin Saint-Georges Saint-Émilion 2015 som fick 3,5 NJP av 5,0 NJP utan mat och 5,0 NJP av 5,0 NJP med mat. Lunchen avslutades med en perfekt efterrätt Mazarinkaka med vaniljglass, jordgubbar och havtornspuré, 5,0 NJP av 5,0 NJP. Med hänsyn taget till att vi åt lunchen i november undrar jag fortfarande varifrån kom rättens perfekta jordgubbar.  Till denna maträtt drack vi Kracher Beerenauslese Cuvée 2017 som fick 4,0 NJP av 5,0 NJP utan mat och 5,0 NJP av 5,0 NJP med mat. Att ingen mat och vin kombination fick mindre än 5,0 NJP av 5,0 NJP visar hur absolut strålande restaurangens sommelier hade kombinerad maträtterna med vinerna. NJ Wines har bara en gång tidigare gett så många höga poäng till mat och vin-kombinationer och då till Restaurang Gordon Ramsay i London i Storbritannien (se min artikel från 2018-12-18). Nedan kan ni se en sammanfattning av vilken mat och vilka viner drack vi under lunchen och vilka poäng fick dem. OBS att poängerna i parentes visar hur bra ett vin passade med en maträtt.

 

1. Öjeby toast med Kalix löjrom, 5,0 NJP

2a. Kalvytterfilé med rotselleripuré, hasselbackspotatis, ankleversås och svartvinbärsgelé, 2,0 NJP

2b. Biff Rydberg med Dijonsenapscrème, 3,0 NJP

3.Mazarinkaka med vaniljglass, jordgubbar och havtornspuré, 5,0 NJP

 

1. Dr. Bürklin-Wolf, Wachenheimer, Riesling, 2017, Tyskland, 3,5 NJP (5,0 NJP)

2. Château Macquin, Saint-Georges Saint-Émilion, 2015, Frankrike, 3,5 NJP (5,0 NJP)

3. Kracher, Beerenauslese, Cuvée, 2017, Österrike, 4,0 NJP (5,0 NJP)

Att restaurangen inte fick mer än 4,0 NJP av 5,0 NJP beror det på. Oberoende att 30% av restaurangens bord inte var upptagna fick vi vänta 15 minuter att få komma in. Servitör som serverade oss var lite väl överlägsen och inte så mycket tillmötesgående. När vi efter att vi fick en ny maträtt, Biff Rydberg med Dijonsenapscrème, istället för den mycket torra och gumaktiga Kalvytterfilé med rotselleripuré, hasselbackspotatis, ankleversås och svartvinbärsgelé sade till servitören att nu är köttet mycket bättre läxade hon oss genom att säga att man inte kan förvänta sig att Kalvytterfilé ska var lika god som Biff ”Rydberg”. Här måste jag säga att när jag besöker en riktig bra restaurang förväntar jag mig att köttet ska vara perfekt och att den ska nästan smälta i munnen, oberoende från vilken djur det kommer eller från vilken djurens del av kroppen det kommer. Kalvytterfilé med rotselleripuré, hasselbackspotatis, ankleversås och svartvinbärsgelé respektive Biff Rydberg med Dijonsenapscrème fick 2,0 NJP respektive 3,0 NJP. Två av vinerna fick 3,5 NJP av 5,0 NJP utan mat. Dörren till herrtoaletten såg ganska sliten ut och toaletterna var inte tillräcklig rena för en fem stjärnig hotell.

 

Till sist och inte minst, Verandan är Sveriges första restaurang som jag ger 4,0 NJP av 5,0 NJP. De två andra tidigare besökta restaurangerna fick 1,0 NJP respektive 2,0 NJP av 5,0 NJP (se min artikel från 2017-11-05 och min artikel från 2019-08-18).

NJ Wines

bottom of page