top of page

Restaurang Gordon Ramsay, London, Storbritannien, 5,0 NJP av 5,0 NJP (2018-12-18 av Nenad Jelisic)

 

Vilken mat! Vilka viner! Vilken service! Vilken sommelier! Vilken restaurang! Jag har svårt att hitta ord om hur imponerad var jag när jag den 2 november 2018 besökte denna sagolika restaurang. Restaurangen, som ägs av den internationellt mycket kända kocken Gordon Ramsay, tillhör till 1 av 3 Londons restauranger som har 3 Michelin-stjärnor. Det kan inte finnas så många matintresserade personer i världen som inte vet vem Gordon Ramsay är. Han har deltagit i många matprogram som t.ex.: Gordon Ramsay's Home Cooking, Hell's Kitchen, MasterChef, Ramsay's Best Restaurant, Ramsay's Kitchen Nightmares, The F Word och i år kom programmet Gordon Ramsay's 24 Hours to Hell and Back. Sedan 1996 har Ramsay skrivit 25 böcker. Den senaste boken kom ut i år och den heter Gordon Ramsay's Ultimate Fit Food. Gordon Ramsays (Gordon Ramsay Grupps) restaurantimperium har 35 restauranger och 7 Michelin-stjärnor, med restauranger från Europa till USA och Mellanöstern. Av dessa 35 restauranger ligger 15 i London. Hans internationellt mest kända och mest exklusiva restaurang heter Restaurang Gordon Ramsay och den är hans enda restaurang som har 3 Michelin-stjärnor. Restaurangen grundades 1998 när Gordon Ramsay var 31 år gammal. 2001 fick restaurangen 3 Michelin-stjärnor och den har behållit dem sedan dess. Restaurangen är inred i modern och elegant stil. Den ligger på 68 Royal Hospital Road i Chelsea i London.

 

Samma sekund när jag kom in i restaurangen välkomnades jag varmt av hovmästare och direkt efter att jag hade satt mig kom sommelier med en gedigen vinlista. Vinlistan bestod av väldigt många viner som kunde beställas per flaska och 31 viner som kunde beställas per glas. 4 av dem var champagner och ett var Gusbourne Blanc de Blancs 2013, ett mousserande vin från England som är gjort enligt champagnemetoden d.v.s. jag hade minst 5 mycket goda alternativ till en bra aperitif före maten.

Middagen började genom att jag beställde Gusbourne Blanc de Blancs 2013. Vinet fick 4,0 NJP av 5,0 NJP, som är det högsta betyget som NJ Wines har gett till ett mousserande vin från England. Direkt efter kom tre små underbara och smakrika canapé och en sagolik amuse-bouche. Alla fyra fick 5,0 NJP av 5,0 NJP. Sedan påbörjades sju rätters meny. Både den (och en extra maträtt; nr 8) och de fem av sommelierer rekommenderande viner presenteras här under. För att inte förlora något i översättning p.g.a. att den sju/åta rätters menyn består av både engelska och internationella mat ord bestämde jag att inte översätta den till svenska. Maträtt nr 1 var kombinerad med vin nr 1, maträtt nr 2 var kombinerad med vin nr 2 osv. De uppfriskande maträtterna (nr 5 och 6), som åts utan något vin, hjälpte till att maximalt öppna alla mina smaklökar och maximera mina smakupplevelser innan den söta maträtten (nr 7; efterrätt nr 1) och den extra maträtten (nr 8; efterrätt nr 2), som serverades i slutet av middagen med vin nr 5. Alla åtta maträtter (inklusive den extra maträtten) fick 5,0 NJP av 5,0 NJP. Att ingen mat och vin kombination fick mindre än 5,0 NJP av 5,0 NJP visar hur absolut strålande kombinerade restaurangens sommelier James Lloyd de åtta maträtterna med de av honom fem föreslagna vinerna. NJ Wines har aldrig tidigare gett så många höga poäng till vinerna som provades på andra restauranger och inte heller så många höga poäng till mat och vin-kombinationer. Här kan tilläggas att jag har aldrig tidigare ätit så sagolik goda lammkotletter (maträtt nr 4) oberoende att jag har ätit väldigt många lammkotletter i mitt liv. Dem kunde ätas med sked. De medföljande grönsakerna, såsen och det rekommenderade vinet (vin nr 4) passade extremt väl med de sagolika lammkotletterna. OBS att poängerna i parentes visar hur bra ett vin fungerade med en maträtt.

 

1. Pressed foie gras, figs, hazelnuts, smoked duck, 5,0 NJP

2. Ravioli, lobster, langoustine, salmon, sorrel, 5,0 NJP

3. Cornish turbot, maitake, black garlic, jus gras, 5,0 NJP

4. Herdwick lamb, autumn vegetables 'navarin”, 5,0 NJP

5. Soup, blackberry, chamomile, 5,0 NJP

6. Sorbet, lime, shiso, 5,0 NJP

7. Coconut ice cream and white chocolate, 5,0 NJP

8. Milk chocolate brittle, 5,0 NJP

 

1. Joh. Jos. Prum, Wehlener Sonnenuhr, Riesling, Auslese, 2011, Tyskland, 4,5 NJP (5,0 NJP)

2. Schloss Gobelsburg, Ried Lamm, Grüner Veltliner, 2016, Österrike, 5,0 NJP (5,0 NJUP)

3. Miles Mossop Wines, Saskia, 2014, Sydafrika, 5,0 NJP (5,0 NJP)

4. Borgogno, Barolo, Riserva, 2003, Italien, 4,5 NJP (5,0 NJP)

5. Gorka Izagirre, Arima, 2015, Spain, 4,5 NJP (5,0 NJP)

Maträtt nr 2

Maträtt nr 3

Maträtt nr 4

Från början till slut av mitt besök var allt perfekt och jag stor njut av varje sekund. Maten var perfekt tillagad, extremt vackert presenterad (man kunde äta maten med ögon) och sensationellt god. Varje matbit skapade en smaksensation i munnen. Mat och vin kombinationerna (poäng i parentes, se ovan) kunde inte vara bättre. Inte en enda kombination fick mindre än 5,0 NJP av 5,0 NJP. Den moderna och vackra inredningen samt mycket bekväma stolar hjälpte till den maximala njutningen. Restaurangens otroliga personal, speciellt dess geni huvudsommelier James Lloyd och hans otroliga kunskap om viner och mat och vin kombinationer gjorde mitt besök till något oförglömligt. Det bästa med personalen var att jag aldrig såg att de tittade på mig, men så snabbt något behövdes på mitt bord kom de från ingenstans. Att jag fick förmån att komma in i köket och se hur det otroliga kök teamet fungerar var som grädde på moset. Allt detta bekräftade att Restaurang Gordon Ramsay, utan tvekan, tillhör till en av världens absolut bästa restauranger och är ett måste besök för alla världens finsmakare av god mat.

Det är här var de skapar matunderverk

NJ Wines

bottom of page