top of page

Fischers Fritz (heter nu Charlotte & Fritz), Berlin, Tyskland, 1,5 NJP av 5,0 NJP (2014-10-17 av Nenad Jelisic)

 

P.g.a. att jag inte kan besöka tiotals restauranger i en stor stad under en kort tid, 2 till 3 dagar, brukar jag, som är en av mina många källor, använda Michelin Guide. I Michelin Guide står följande om denna restaurang: "The elegant wood panelling, open fire and fine chandeliers at Fischers Fritz are somewhat reminiscent of the classic English style. While Christian Lohse's fish inspired cuisine, unforgettable for its use of high quality produce and painstaking preparation, clearly shares equally classic roots. It is not for nothing that the restaurant has been awarded two Michelin stars for the past seven years!". Denna beskrivning och mycket goda omdöme från andra källor gjorde att jag besökte restaurangen och sedan dess har jag undrat hur Michelin Guide kunde ge två stjärnor av tre möjliga till den. Om någon från Michelin Guide läser detta skulle jag uppskatta det mycket om du kontakta mig och förklara mig hur det gick till när Fischers Fritz fick de senaste två stjärnorna.

 

Restaurangen, som ligger i det jätte vackra och super lyxiga fem stjärniga hotellet Regent, är mycket elegant och vacker inred. Allt såg perfekt ut, inredningen, entrén, matrummen och, till och med, toaletterna. Restaurangens atmosfär andades lyx och en avkopplande och skön stämning. Mottagandet vid entré och servicen var absolut strålande (5,0 NJP). Tyvärr var maten under all kritik.

 

Menyn som jag valde såg ut så här: Roasted scallops caramelized Hokkaido pumpkin Jaipur curry, char grilled Corréze calf's kidney with carotts potato purée and sauce Foyot and crème brûlée. För att inte tappa någonting, "lost in translation", i de exklusiva restaurangernas komplicerade språk bestämde jag mig att inte översätta menyn till svenska.

NJ Wines 325.jpg

Pilgrimsmusslorna var nästan kalla, uttorkade och smakade nästan ingenting. Här, innan jag går vidare, vill jag poängtera att pilgrimsmusslorna är en av mina absoluta förrätt favoriter, att kalvnjurar smakar sagolikt om de görs på rätt sätt, och kombineras med ett bra Bourgogne-Pinot Noir vin, och att jag älskar den klassiska och underbara crème brûlée. Den största besvikelsen eller bättre att säga den största katastrofen var huvudrätten. Det sämsta var att jag fick inga kalvnjurar som jag beställde, jag fick kalvens sköldkörtel omringad av äcklig fet som var långt ifrån tillräckligt stekt. I min vildaste och, nu måste jag erkänna, galna fantasy trodde jag att maträtten var någon överraskning från köket eller att restaurangen hade ont om kalvnjurar och p.g.a. det fick jag kalvens sköldkörtel i stället för kalvnjurar. Jag trodde också att servitörerna kommer när som helst att informera mig om allt och be om ursäkt, men sådan tur hade jag inte. Oberoende allt som jag skrev hitintills i denna artikel måste jag ta minst 50% av ansvaret för det inträffade på mig p.g.a. att jag borde ha ifrågasatt allt så snabbt den äckliga stekta sköldkörteln kom på mitt bord. OBS att det inte fanns någon typ av kalv sköldkörtel på menyn på Fischers Fritz då och jag övertygad att det aldrig kommer att finnas.

 

Till och med den "enkla" crème brûlée lyckades Fischers Fritz inte med.

 

Den enda anledningen att jag inte gav 0.5 NJP till restaurangen är restaurangens "osynliga", super effektiva, snälla, tillmötesgående och perfekta servitörer. Med ”osynliga” menar jag att jag aldrig såg att någon av servitörerna tittade på hur det såg ut på mitt bord, och jag kontrollerade dem noga, men oberoende av det så snabbt var jag nära att avsluta min vinglas eller behövde något annat kom de från ingenstans och fixade det. Jag tycker att lyckas med det och inte bli upptäckt av en sådan petig och detalj fixerad person som jag är en ren konst.

 

Att den Michelin Guide två stjärniga Fischers Fritz fick så extrem låga poäng (NJP) av mig kanske kan delvis förklaras av fakta att restaurangen, som ligger i den stora, internationella och pulserade Berlin, var nästan tom på en fredags kväll när jag var där.

 

Föregående sida

NJ Wines

bottom of page