top of page

Matbaren, Mathias Dahlgren, Grand Hôtel, Stockholm, Sverige, 1,0 NJP av 5,0 NJP (2017-11-05 av Nenad Jelisic)

 

Mathias Dahlgren är en restaurang som ligger i den vackra och lyxiga Grand Hôtel i Stockholm, som är beläget på Blasieholmen i hjärta av Stockholm. Den har varit en del av Grand Hôtel sedan den grundades av den kända svenska kocken Mathias Dahlgren år 2007. Restaurangen består av två delrestauranger: Matbaren (som etablerades år 2014) och Rutabaga (som tidigare kallades Matsalen; namnbyte skedde år 2017). Matsalen fick en stjärna av tre möjliga i Michelinguiden år 2017. Båda två restauranger är inreda i modern skandinavisk stil. När det gäller inredningen kan jag säga att stolarna (barstolar) i Matbaren känns väldigt obekväma att sitta i. Dessutom känns det ganska trångt att röra sig, och äta i Matbaren. Matbarens meny byts 4 gånger (4 årstider) per år och den största majoritet av råvarorna som används för maträtter i den kommer från Sverige.

 

Detta var NJ Wines (mitt) tredje besök på Matbaren. Besöket skedde den andra juli 2017. Anledningen att jag valde att besöka Matbaren den tredje gången var att maten var väldigt god (5 NJP) både vid det första och det andra besöket samt att jag hoppades att imponera på mitt sällskap. Det som har varit mycket störande alla tre gånger var det extremt dåliga bemötande vid ingången till båda två restauranger (Matbaren och Rutabaga). Jag kände mig alla tre gånger mycket ovälkommen, som att jag försökte tränga mig i någon privat bostad. Men till skillnad mot tidigare nu har jag verkligen fått nog. Övriga i personalen borde också förändra sin attityd mot gäster. Jag uppskattar att ca 50% av personalen inte borde alls jobba i servicebranschen. Men, jag också måste erkänna att de resterande ca 50% av personalen var mycket trevliga och tillmötesgående.

Menyn som jag provade såg ut så här: 1. Kolgrillad gris från Onsberga (tryffel, vitkål och hasselnötter), 2. Hällstekt oxfilé från Svartådalen (morot, pimenton och sherryvinäger) och 3. Ugnsbakad vild choklad från Bolivia (gräddfil, tofféeglass och nötter). Både maträtt nummer 1 och maträtt nummer 2 bestod av över 80% av okokta/ostekta grönsaker och mindre än 20% kött. Grönsakerna i båda två maträtterna smakade grönsaker och utöver det smakade maträtterna nästan inget mer. Någon sås som skulle höja smaken av båda två maträtter saknades nästan helt och hållet. Att maträtt nummer 1 kostade 295 kronor och maträtt nummer 2 kostade 315 kronor har jag haft mycket svårt att förstå. Att Matbaren begärde så mycket betald för två dåliga och väldigt små maträtter (sallader), som serverades på små tallrikar (salladstallrikar), är under all kritik. I maträtt nummer 1 smakade det kolgrillade grisköttet nästan ingenting och det hade nästan gumaktig konsistens. Däremot var oxfiléns kvalité, smak och konsistens väldigt bra i maträtt nummer 2. Till och med min favorit efterrätt, som jag stort njöt vid det första och det andra besöket, smakade inte som tidigare, var alldeles för sött.

 

Till sist och inte minst borde antalet viner, både vita och röda, som säljs per glas vara mycket större och 99% av viner borde inte komma från Frankrike och Italien. Det fanns bara ett vin som inte kom från Frankrike och Italien, det kom från Tyskland.

NJ Wines

bottom of page