top of page

Restaurang Marcus, The Berkeley Hotell, London, Storbritannien, 3,0 NJP av 5,0 NJP (2018-07-18 av Nenad Jelisic)

 

Restaurant Marcus, som ligger i 5-stjärninga The Berkeley Hotel i Knightsbridge i London, tillhör till en av nio Londons restauranger som har två stjärnor i Michelin Guide. Restaurangen ägs av den mycket kända kocken Marcus Wareing som utöver denna restaurang äger två restauranger till: The Gilbert Scott i hotellet St Pancras Renaissance i King's Cross St. Pancras och Tredwells i Covent Garden. Marcus Wareing hade jobbat på bland annat hotell Savoy, restaurang Le Gavroche och restaurang Gordon Ramsay. Sedan år 2014, när Marcus ersatte den mycket kända kocken Michel Roux Jr, är han en av huvuddomarna i den mycket tuffa och mycket TV-populära kocktävlingen MasterChef The Professionals. Hitintills har Marcus släppt sju kokböcker. Med hänsyn taget till allt detta var mina förväntningar extremt höga, men tyvärr upplevde jag att restaurangen inte var i närheten av mina förväntningar.

 

Under besöket i november 2017 provades en åtta rätters meny (Smak av höst) i kombination med åtta viner rekommenderade av restaurangens sommelier. Den åtta rätters menyn fick ett medelbetyg 3,0 NJP p.g.a. att: 1. jag aldrig fick en wow-upplevelse som man borde få om man äter på en mycket exklusiv och mycket dyr restaurang, 2. jag upplevde ”72 hour short rib, yoghurt, vindaloo spices” som nästan oätbar, 3. jag upplevde delar av ”Saddle of venison, beetroot, liquorice, parsnip” som mycket feta och torra samt 4. jag inte förstår varför man har surdegsbröd (maträtt nummer 1) på meny av en exklusiv restaurang. De åtta rekommenderade vinerna betygsattes både utan mat (medelbetyg 3,0 NJP) och hur de passade med de åtta maträtterna (medelbetyg 3,5 NJP). Det som drog ner betyget när det gäller hur de åtta rekommenderade vinerna passade med de åtta maträtterna var det sista vinet som var alldeles för sött för att passa bra med en söt efterrätt.

Här under presenteras både den åtta rätters menyn och de åtta rekommenderande vinerna. För att inte förlora något i översättning p.g.a. att den åtta rätters menyn består av både engelska och internationella mat ord bestämdes det att inte översätta den till svenska.

 

Shauna’s sourdough, cockle butter

Mackerel, coriander, chimichurri, caviar

Sharpe’s Express 1900, girolles, Tunworth, truffle

Octopus, chestnut, parsley, beef tea

72 hour short rib, yoghurt, vindaloo spices

Saddle of venison, beetroot, liquorice, parsnip

Smoked milk & mandarin

Toffee, peanut, milk chocolate nougat

 

Levin, Sauvignon Blanc, 2015, Frankrike

Furmit Bott Frigyes, 2015, Slovakien

Domaine Grivot, Meusault, Premier Cru Les Perrieres, 2011, Frankrike

Rosi Schuster, Gruner Veltliner, Aus Den Dorfern, 2016, Österrike

Viña Ilusión, Rioja 2011, Spanien

Venica, Merlot, Collio, Italien

Clos de Lapeyere, Jurancon, 2016, Frankrike

Moscatel Dorado, NV, Chiponia, Andalucia, Spanien

Shauna’s sourdough, cockle butter

Vid inträdet var personalens bemötande strålande, både vid entré och i den själva restaurangen. Men när jag började äta mat och dricka de rekommenderade vinerna började jag genast känna mig både övervakad och pushad av personalen att avsluta maträtterna och dricka vinerna så snabbt som möjligt. Ett glas champagne, beställning av mat och vin, en aptitretare, två maträtter och två viner gick på otroliga 36 minuter. Den näst sista maträtten ”Smoked milk & mandarin” fick jag inte möjlighet att avsluta. Om man är redo att betala drygt 3,000 SEK för en middag för en person då vill man njuta av varje sekund och vill inte känna sig pushad och övervakad hela tiden. Därför ger jag till servicen 0,5 NJP.

 

Till restaurangens inredning, atmosfär och renhet ger jag 5,0 NJP. En enda sak som jag skulle förbättra är belysningens styrka, den borde minskas.

NJ Wines

bottom of page