top of page

Vinproducentens profil: Domaine Parent, del 1 (2019-12-01 av Nenad Jelisic och Robert Jonasson)

 

Domaine Parent är en producent i Pommard, i hjärtat av Côte d’Or i Bourgogne i Frankrike, med anor ända tillbaka till 1600-talet. Domaine Parent drivs idag av den sjätte generationen Parent; Anne Parent och hennes syster Catherine Fages-Parent.  Anne och Catherine tog över firman från deras far, Jacques, år 1998. Domaine Parent äger idag ca 10 hektar vingårdar, främst i Pommard. Den producerar 15 röda viner och endast 3 vita viner. Hjärtat av produktionen hos Domaine Parent utgörs av deras fina serie med viner från Premier Cru-vingårdar i Pommard. Hela 6 olika Pommard Premier Cru produceras. Vinerna från vingårdarna norr om vägen Rue de la Refène upplevs som mer kraftfulla medan vinerna från vingårdarna söder om vägen upplevs som mer eleganta, t.ex. Pommard Premier Cru Les Epenots. Anledningen till att vinerna upplevs så olika är jordmånen. Jordmånen i vingårdarna i Pommard varierar, men utgörs framför allt av röd lera, dolomitisk kalksten och märgel. På den norra sidan av vägen är jordmånen rödfärgad av järnoxid vilket gör att vinerna blir mer kraftfulla.

 

Domaine Parent är organiskt certifierade (ECOCERT Certification) sedan år 2013. Vingårdarna har varit konverterade till biodynamisk odling sedan år 2010 och biodynamiskt certifierade enligt Demeter (ett internationellt nätverk av kontrollorganisationer för biodynamisk odling och dess produkter) från och med årgång 2017. Vinstockarnas ålder varierar från relativt nyplanterade till över 70 år. Än idag sker viss plogning i vingårdarna med häst. Alla vindruvor skördas för hand och sorteras därefter två gånger. Först på ett vibrerande sorteringsbord och sedan på ett klassiskt sorteringsbord där sortering sker för hand. Endast naturlig jäst används och jäsningen påbörjas efter några dagars kallmacerering. Denna pågår sedan mellan 10 och 21 dagar beroende på appellation och årgång. Efter pressning, lagras vinerna på franska ekfat mellan 14 och 18 månader. Hos Domaine Parent används mellan 25 och 50% nya ekfat förutom för Grand Cru-viner där 80-100% nya ekfat används.

Anne Parent, den ena av systrarna Parent som äger vinhuset

Domaine Parent, Bourgogne, Pinot Noir, 2016, rött torrt vin, 2,0 NJP av 5,0 NJP (70 poäng av 100 poäng). Detta är en tappning som innehåller druvor som är nerklassade från by-vin till generell Bourgogne.  Jordmånen i vingårdarna består av lera ovanpå kalksten. Fin Pinot Noir-doft och smak med lite mörkare frukt som körsbär och svartvinbär. Smaken är lätt och elegant, men lite spretig i eftersmaken.

 

Domaine Parent, Beaune, Premier Cru Les Epenottes, 2016, rött torrt vin, 2,5 NJP av 5,0 NJP (75 poäng av 100 poäng). I detta vin har 10% av hela druvklasar använts. Jordmånen i vingårdarna består av lera ovanpå kalksten. När vinet gjordes var de yngsta vindruvorna som användes för det 7 år gamla och de äldsta 71 år gamla. Det har lagrats på 40% nya ekfat. Vinet har en fin och öppen Pinot Noir-arom och smak med tydliga svarta körsbär, skogshallon, färska örter och lingon.

 

Domaine Parent, Pommard, La Croix Blanche, 2016, rött torrt vin, 2,5 NJP av 5,0 NJP (75 poäng av 100 poäng). By klassat vin. Till detta vin har 30 % nya ekfat använts. Jordmånen i vingårdarna består av lera ovanpå kalksten. När vinet gjordes var druvorna som användes för det 30 år gamla. Doften är fruktig med svarta körsbär och en lätt svartvinbärston. Lång, trevlig, fruktig smak med en bra struktur och med svarta körsbär, svartvinbär och jordgubbar.

 

Domaine Parent, Monthelie, 2016, vitt torrt vin, 3,0 NJP av 5,0 NJP (80 poäng av 100 poäng). Vinet har lagrats på 30% nya ekfat. Jordmånen i vingårdarna består av lera ovanpå kalksten. När vinet gjordes var druvorna som användes för det var 25 år gamla. Förförande doft med päron, aprikos, gula plommon, citrus och lite mineralisk. Frisk, lång lite smörig smak med välintegrerade fat, aprikos och gula plommon. Det har en bra balans och en uppfriskande syra.

 

Föregående sida   Nästa sida

NJ Wines

bottom of page