top of page

Vinproducentens profil: Domaine Parent, del 2 (2019-12-01 av Nenad Jelisic och Robert Jonasson)

 

Domaine Parent, Pommard, Premier Cru Les Argillières, 2016, rött torrt vin, 3,0 NJP av 5,0 NJP (80 poäng av 100 poäng). Vinet har lagrats på 30% till 40% nya ekfat. Jordmånen utgörs av lera ovanpå kalksten. När vinet gjordes var druvorna som användes för det 21 år gamla. Ett charmerande vin med en lite försiktig doft till en början som växer med luftning. Doften är kryddig och fruktig, främst med toner av körsbär. Detta är ett välstrukturerat vin med bra balans. Lång, lång eftersmak.

 

Domaine Parent, Pommard, Premier Cru Les Chanlins, 2016, rött torrt vin, 3,0 NJP av 5,0 NJP (80 poäng av 100 poäng). Vinet har lagrats på 30% till 40% nya ekfat. Jordmånen utgörs av lera ovanpå kalksten. När vinet gjordes var druvorna som användes för det 15 år gamla. Trevlig, mörkfruktig Pinot Noir-vin med både svarta bär och färska örter i både doften och smaken. Det är lite kraftfullare än de andra Premier Cru-vinerna från Pommard från Domaine Parent. Det har en rejäl tanninstruktur.

 

Domaine Parent, Pommard, Premier Cru Les Chaponnieres, 2016, rött torrt vin, 3,5 NJP av 5,0 NJP (85 poäng av 100 poäng). När vinet gjordes var de yngsta vindruvorna som användes för det 61 år gamla och de äldsta 75 år gamla. Vinet har lagrats på 30% till 40% nya ekfat. Jordmånen utgörs av lera ovanpå kalksten. Det är generös, fruktig och kryddig med körsbär och hallon i både doften och smaken. Vinet har en bra syra, tanninstruktur och balans. Väldigt lång eftersmak. Härligt vin att dricka nu, men det kan även lagras i 5 till 10 år till.

 

Domaine Parent, Corton, Grand Cru Les Renardes, 2016, rött torrt vin, 4,0 NJP av 5,0 NJP (90 poäng av 100 poäng). Nuförtiden händer det extremt sällsynt att vindruvor för något vin från Bourgogne eller annan del av världen fottrampas, men i fall med det detta vin har 100% av druvorna genomgått denna process. När vinet gjordes var druvorna som användes för det 42 år gamla. Vinet har lagrats på 50% nya ekfat. Jordmånen utgörs av lera ovanpå kalksten. Det har både en doft och smak som är mer mörkfruktig och kryddig än dofterna och smakerna av de andra Premier Cru-vinerna från Pommard från Domaine Parent. Vinet är välbalanserat och trots att det är så ungt är ekfaten mycket välintegrerade. Eftersmaken är både lång och kraftfull.

Domaine Parent, Pommard, Premier Cru Les Epenots, 2016, rött torrt vin, 4,5 NJP av 5,0 NJP (95 poäng av 100 poäng). I detta vin har 30% av hela druvklasar använts. Vinet har lagrats på 30% till 40% nya ekfat. Jordmånen utgörs av lera ovanpå kalksten. När vinet gjordes var de yngsta vindruvorna som användes för det 26 år gamla och de äldsta 53 år gamla. Det har en mycket komplex doft som är fylld med röda och mörka frukter och violer. Smaken som är fylld med röda och mörka frukter är silkeslen och vill aldrig ta slut. Vinets balans är utmärkt. Trots sin ungdom är detta ett fantastiskt gott vin som kommer att vinna mycket i komplexitet genom lagring.

 

Domaine Parent, Corton, Grand Cru, 2016, vitt torrt vin, 5,0 NJP av 5,0 NJP (100 poäng av 100 poäng). Ett fantastiskt vin! Stor, fruktig, mycket komplex och elegant doft är fylld med gula päron, citrus, rostade nötter och ett litet inslag av vanilj. Vinets smak är fyllig, lite smörig, mineralrik och väldigt komplex. Den hänger kvar i munnen i evigheter. Vinet har en hög syra, men det upplevs redan idag som mycket välbalanserat. Corton Grand Cru 2016 är såklart ett mycket ungt vin och om du lyckas hålla korkskruven borta från det i 5 år till (dvs till 2024) till kommer det att bli ännu mer komplext. Druvorna som används för Corton Grand Cru kommer från vinstockarna som är drygt 20 år gamla. De växer på en jordmån bestående av märgel (lerig jordart som innehåller mycket kalk) och kalksten. Vinets druvklasar selekteras noga i både fält och vineri och sedan pressas dem mycket försiktigt. Både jäsning och lagring sker på 225 liter nya franska ekfat (barrique), och efter 14 till 16 månader lagring är vinet redo att buteljeras. Vinet klarnas, men filtreras inte. Domaine Parent har rätt att skriva Corton-Charlemagne på etiketten för det här vinet, men de väljer att inte göra så eftersom Anne Parent och hennes syster Catherine anser att jordmånen skiljer sig lite mellan deras del av appellationen Corton och stora delar av appellationen Corton-Charlemagne.

 

Föregående sida

NJ Wines

bottom of page