top of page

Vinproducentens profil: Ridge Vineyards, del 1 (2017-02-19 av Robert Jonasson och Nenad Jelisic)

 

Högt upp i Santa Cruz Mountains, med en storslagen vy över San Andreas Fault, ligger Ridge Vineyards. Ridge Vineyards är ett legendariskt vinhus i Kalifornien, som grundades år 1960. Vineriet och vingårdarna är belägna vid Monte Bello Ridge i appellationen (AVA) Santa Cruz Mountains. Monte Bello Ridge ligger på en höjd av ca 800 m över havet. Historien om Ridge Vineyards och Monte Bello Ridge startade egentligen långt tidigare då Osea Perrone redan år 1885 planterade de första vingårdarna nära toppen av Monte Bello Ridge. År 1892 producerade Perrones företag Monte Bello Winery den första årgången av vinet från Monte Bello Ridge vingårdarna. Egendomen övergavs under förbudstiden och det var inte förrän under 1940-talet som en man vid namn William Short köpte upp Perrones övergivna vineri och några av de kringliggande vingårdarna. År 1949 omplanterade William Short Cabernet Sauvignon och planterade de första rankorna med Chardonnay i Monte Bello Ridge-vingårdarna.

 

Starten för det som räknas som dagens Ridge Vineyards skedde när fyra vänner; Dave Bennion, Hew Crane, Howard Ziedler och Charlie Rosen, köpte egendomen av Short år 1959. 1962 producerade Ridge Vineyards det första vinet som var 100% gjort på Cabernet Sauvignon. Resan mot att bli en verklig kvalitetsproducent tog fart år 1969 då Paul Draper anställdes som vinmakare. En intressant detalj med Paul Draper är att han inte har någon universitetsutbildning som oenolog utan i stället har en examen i filosofi från Stanford University. Det är tydligt att de ansvariga för Ridge Vineyards gjorde en bra rekrytering då kärleken mellan Ridge och Draper har bestått. Draper har fram till år 2016 fungerat som ansvarig vinmakare och på senare år även som styrelseordförande. År 1994 anställdes även Eric Baughter som vinmakare och året efter blev vinmakarteamet komplett då John Olney anställdes som vinmakare med ansvar för Lytton Springs. Paul Draper är numera en legendar inom vinbranschen och har fått ett antal utmärkelser för sitt arbete och sina insatser inom vinbranschen. År 2016 pensionerade sig Draper som vinmakare men sitter kvar på positionen som styrelseordförande. Nuförtiden äger det japanska företaget Otsuka Pharmaceutical Co Ridge Vineyards.

Paul Draper

Förutom deras viner på Cabernet Sauvignon och Chardonnay från vingårdarna på Monte Bello Ridge så har Ridge Vineyards har gjort sig kända för att producera högkvalitativa viner på druvan Zinfandel. Ridge Vineyards producerade sitt första vin gjort på druvan Zinfandel 1964. Från och med årgång 1966 började Ridge Vineyards särskilja druvor från olika vingårdar för att kunna göra vingårdsbetecknade viner. Den första årgången av vinet Lytton Springs Zinfandel kom år 1972. Mellan 1971 till 1991 köpte Ridge Vineyards druvor från vingårdarna i Lytton Springs i appellationen (AVA) Dry Creek Valley i vindistriktet Sonoma County. År 1991 köpte Ridge Vineyards vineriet i Lytton Springs och de kringliggande vingårdarna. Sedan dess har Ridge Vineyards ett vineri i Lytton Springs och ett vid Monte Bello Ridge.

 

1976 var Ridge Vineyards och deras Monte Bello-vin från årgång 1971 var en av deltagarna vid den stora vinprovningen ”Judgement of Paris”. Vid denna provning ställdes 20 noga utvalda viner (4 röda and 4 vita viner från Frankrike och 6 röda och 6 vita viner från Kalifornien) mot varandra och en jury blindtestade och bedömde dem. Ridge Vineyards rönte stor uppmärksamhet och internationell berömmelse då Monte Bello 1971 placerade sig på femte plats av tio möjliga. 30 år efter, 2006, omprovades alla viner och Monte Bello 1971 placerade sig på första plats.

 

Vingårdarna vid Monte Bello Ridge har en intressant jordmån där de ytliga jordlagren utgörs av grönsten blandad med lera ovanpå vitrad kalksten. Denna jordmån med djupare liggande lager av kalksten är ovanlig och påträffas endast i ett fåtal regioner i Kalifornien. Monte Bello Ridge ligger ca 25 km från Stilla havet. Monte Bello Ridges höjd och närhet till havet gör att klimatet liknar det i Bordeaux, men med skillnaden att dagarna är något varmare och nätterna lite kallare i Monte Bello Ridge. Vingårdarna vid Monte Bello Ridge är planterade med i huvudsak Cabernet Sauvignon och Chardonnay, men det finns även planteringar av Merlot, Cabernet Franc och Petit Verdot.

 

Förutom vingårdarna vid Monte Bello Ridge, två av de viktigaste vingårdarna för Ridge Vineyards är Geyserville i appellationen (AVA) Alexander Valley och Lytton Springs i appellationen (AVA) Dry Creek Valley i vindistriktet Sonoma County. I dessa vingårdar odlas i huvudsak Zinfandel. De äldsta vinrankorna i Geyserville planterades för ca 130 år sedan och i Lytton Springs för ca 115 år sedan. Vid omplantering de senaste 10-15 åren har Ridge börjat samplantera Petite Sirah, Mataró (Mourvèrdre) och Carignane (Carignan) tillsammans med Zinfandel i en så kallad ”field blend”. Anledningen till att ”field blend” används är att Ridge Vineyards har upptäckt att vingårdarna planterade med ”field blend” producerar högre kvalitet tidigare på säsongen än vingårdarna som endast är planterade med Zinfandel. Jordmånen i Geyserville utgörs av grusig märgel blandat med större sten. Den höga andelen av sten gör att detta är en väldränerad jord som även har möjlighet att lagra solvärmen. I Lytton Springs utgörs jordmånen av främst grusig lera, som gör att druvorna mognar långsammare.

 

Föregående sida   Nästa sida

NJ Wines

bottom of page