top of page

Viner som har fått 4,5 NJP av 5,0 NJP, del 2 av 2

Här presenteras både viner som finns på Systembolaget (med sitt artikelnummer; SB:s artnr) och de som inte finns på Systembolaget. Bara vinerna som fortfarande har utvecklingspotential (den största majoriteten av vinerna här) och de få andra som inte har någon utvecklingspotential, men fortfarande är i riktigt bra tillstånd att drickas redovisas här. Detta gäller oberoende vilket år vinet/vinerna provades. OBS att om något vin har utvecklingspotential framgår det från vinets beskrivning.
 
Viner som har fått 3,5 NJP av 5,0 NJP   Viner som har fått 4,0 NJP av 5,0 NJP   Viner som har fått 4,5 NJP av 5,0 NJP   Viner som har fått 5,0 NJP av 5,0 NJP
 
Del 1 av 2   Del 2 av 2

 

Morlet Family Vineyards, Ma Princesse, 2015, vitt torrt vin, Russian River Valley, Sonoma County, North Coast, Kalifornien, USA, 4,5 NJP av 5,0 NJP (95 poäng av 100 poäng) (2019-12-07 av Nenad Jelisic)

 

Wow! Det här vinet tillhör till ett av de mest komplexa, smakrika och koncentrerade Chardonnay-vinerna som jag har hitintills provat. Både vinets doft och smak växer/utvecklas i glaset utan stop och dess eftersmak varar i evighet i munnen. Samspelet mellan vinets syra, sötma, mineralitet och fruktighet är sagolikt. Doften är stor, koncentrerad och komplex. I den finner man nybakad brioche, vanilj, gula päron, tropiska frukter, valnötter, gula äpple och mineraler (blötta stenar). Smaken är fruktig, stor, koncentrerad och komplex. I den finner man citrusfrukter, mineraler, vanilj, tropiska frukter, vitpeppar, gula äpplen och krämiga toner. Jordmånen på vilken Wente Chardonnay-druvor till det här vinet växer består av sandig siltig lerig jord, sandsten och små vulkaniska stenar. Wente Chardonnay, som är en klon av Chardonnay-druva, ger små druvor som både förbättrar vinets koncentration och komplexitet. Druvorna till vinet handskördas och noga selekteras vid både skörden och vid ankomsten till vineriet. Efter selekteringen pressas druvorna mycket försiktigt och när pressningen är färdig hälls musten i nya 225 liters ekfat (barrique) från Frankrike där jäsningen påbörjas. Jäsningen sker under en kontrollerad temperatur runt 20 grader. Endast den naturliga jästen, som kommer från vingårdar, används. Efter jäsningen och den malolaktiska jäsningen lagras vinet i minst 12 månader på de samma ekfaten som det hade jästs på. Under lagringen ligger vinet i kontakt med sin jästfällning (sur lie) och jästfällningen rörs om (bâtonnage). Efter lagringen buteljeras vinet, utan filtrering, och lagras i minst 12 månader till. Morlet Family Vineyards Ma Princesse 2015, som är ett 100% Chardonnay-vin, kommer att utvecklas i minst 10 år till dvs till minst år 2029. Det ska drickas vid ca 8°C ur stora Bourgogneglas från Orrefors, Spiegelau eller Riedel. Det kan avnjutas som en underbar aperitif eller med grillad lax, om möjligt ej odlad lax, med vitvinssås och smörigt potatismos eller med Bouillabaisse eller med en krämigt skaldjur- och fiskgratäng. Med det här vinet bevisar Luc Morlet igen att hans viner är omöjliga att karakterisera eftersom de alla är verkligen unika och står utanför alla möjliga vinnormer och ramar. Det är verkligen underbart att vi har en sådan unik och strålande vintillverkare som Luc Morlet, men tyvärr det finns extremt få av sådana i dagens vinvärld.

 

Morlet Family Vineyards, Force de la Nature, 2014, rött torrt vin, Oakville, Napa Valley, North Coast, Kalifornien, USA, 4,5 NJP av 5,0 NJP (95 poäng av 100 poäng) (2019-10-06 av Nenad Jelisic)

 

Som vanligt går Luc Morlet utanför alla referensramar. Denna gång med detta underbara 100% Cabernet Franc. Oberoende att jag har under de senaste 30-åren provat väldigt många Cabernet Franc-viner bevisade Luc Morlet till mig att hans version av Cabernet Franc-vin tillhör till en helt annan kategori av Cabernet Franc-viner. Till kategori av kraftiga, strama och nyanserade viner var inget av alla andra Cabernet Franc-viner som jag har tidigare provat hade kategoriserats. Nymalen mörkrostat kaffe, svart peppar, tobak, kakaorik mörkchoklad, torkade gröna kryddor och torkade frukter träder tydligt fram i doften. Medan kakaorik mörkchoklad, svart peppar, tobak, mörka bär och torkade gröna kryddor träder tydligt fram i smaken. Vinets stenhårda tanninstruktur, riktigt bra vinsyra, bra koncentration och fruktighet signalerar att Force de la Nature 2014 kommer att utvecklas i minst 15 år till dvs till minst 2034. För att man ska till fullo uppleva detta underbara vin ska man dricka det med kalori- och smakrika pizzor som Capricciosa med extra ingredienser som svarta oliver, rödlök, fin skivade oxfiléer och finriven Parmesanost eller med grillad oxfilé/entrecôte med Café de Paris-sås och potatisgratäng eller med renskavgryta med smörigt potatismos eller med grillade fläskkotletter med grillad röd paprika, gul lök, tomater och bearnaisesås eller med pasta Carbonara. Force de la Nature 2014 ska serveras vid 18 till 19°C i Bordeaux-glas, om möjligt, från Orrefors, Kosta Boda, Spiegelau eller Riedel. Ett annat alternativ är att servera det vid 16°C (när rumstemperatur är över 20°C eller utomhustemperatur är över 23°C) och sedan njut av det när det börjar växa i glaset. Om vinet ska drickas idag bör det dekanteras i en timme. Druvorna för vinet skördas för hand. Efter mycket noggrann selektering i både vingårdar och vineri, försiktig avstjälkning och pressning, jäses/macereras vinet på rostfria ståltankar och puncheon (454 liters stora ekfat). Endast den naturliga jästen, som kommer från vingårdarna, används. Efter jäsningen och macereringen lagras vinet 16 månader på nya franska puncheon samt slutligen några veckor på flaska. Vinet filtreras inte. Jordmånen på vilken druvorna till detta vin växer består av grusig, sandig, siltig och lerigjord. Med hänsyn taget till allt som skrevs innan har Force de la Nature 2014 en god potential att nå 5,0 NJP av 5,0 NJP (100 poäng av 100 poäng) inom några år. Men till och med då kommer det att vara ett unikt Cabernet Franc-vin. Bravo Luc Morlet!

Nederburg, Noble Late Harvest, 2018 (99 kr; 375 ml; SB:s artnr 2741) vitt sött blandat vin, Western Cape, Sydafrika, 4,5 NJP av 5,0 NJP (95 poäng av 100 poäng) (2019-05-04 av Nenad Jelisic)

 

Nederburg Noble Late Harvest 2018 är det bästa söta vinet som jag har hitintills provat från Sydafrika. Om NJ Wines hade en poängskala mellan 4,5 NJP och 5,0 NJP skulle det här vinet fått 4,7 NJP av 5,0 NJP dvs 97 poäng of 100 poäng. Vinet är också ett av de bästa vinerna gjorda på ädelröta (Botrytis cinerea) angripna druvor som jag har provat. Jag är mycket förvånad att Sydafrika kan göra ett så utomordentligt bra vin av ädelrötan angripna druvor, ett vin som är bättre än de flesta liknande viner från Sauternes i Frankrike. Jag är ännu mer förvånad att ett sådant utomordentligt bra vin kan kosta bara 99 kronor. Vinets doft är mycket sött, komplex och nyanserad. I den träder tydligt fram citrus frukter, russin, torkade aprikoser, honung, apelsinskal och apelsinmarmelad. Vinets smak är mycket söt, komplex, frisk och nyanserad. I den träder tydligt fram citrus frukter, honung, apelsinmarmelad, apelsinskal, torkade aprikoser och russin. Balans mellan sötman och syran kan inte bli bättre. Eftersmaken är underbar, både sött och syrlig. Nederburg Noble Late Harvest 2018 bör drickas vid 8°C från Riedel Vinum Extreme Rose/Icewine eller Orrefors Difference Sweet eller Orrefors Elixir. Vinet kommer att passa riktigt bra med en fruktsallad bestående av fin hackad kiwi, apelsin, gröna söta kärnfria druvor, passionsfrukt, mango och päron eller med ostar som Roquefort och Stilton eller med smörstekt gåslever eller med mindre söt amerikansk äppelpaj. Eller bara njut av det utan någon mat alls. Druvorna till vinet kommer från vingårdar i Durbanville och Paarl. Vingårdarna ligger på en höjd mellan 120 och 160 meter över havet.  Vinrankorna planterades där mellan 1984 och 1993. Nederburg Noble Late Harvest 2018 består av fyra druvor: 48% Chenin Blanc, 30% Muscat de Frontignan, 18% Grasa de Cotnari och 4% Riesling. Druvorna får hänga långt över sin mognad varpå ädelröta (Botrytis cinerea) angriper druvorna. Ädelrötans angrep får vatten i druvan att dunsta bort medan sötma, syra och smakämnen får en högre koncentration. De ädelrötans angripna druvorna skördas/avstjälkas och selekteras per hand i fält. Efter skörden levereras druvorna till vineriet och pressas. Sedan jäses musten på rostfria ståltankar vid 16°C under sex veckor. Därefter lagras vinet under några veckor på samma rostfria ståltankar som det hade jästs på. Efter buteljering lagras vinet i ytterligare några veckor. Nederburg Noble Late Harvest 2018 kan lagras i minst 6 år dvs till och med minst 2025.


Föregående sida

NJ Wines

bottom of page