Viner som har fått 4,5 NJP av 5,0 NJP, del 1 av 2 (2020-12-12)

Här presenteras både viner som finns på Systembolaget (med sitt artikelnummer; SB:s artnr) och de som inte finns på Systembolaget. Bara vinerna som fortfarande har utvecklingspotential (den största majoriteten av vinerna här) och de få andra som inte har någon utvecklingspotential, men fortfarande är i riktigt bra tillstånd att drickas redovisas här. Detta gäller oberoende vilket år vinet/vinerna provades. OBS att om något vin har utvecklingspotential framgår det från vinets beskrivning.

Viner som har fått 3,5 NJP av 5,0 NJP   Viner som har fått 4,0 NJP av 5,0 NJP   Viner som har fått 4,5 NJP av 5,0 NJP   Viner som har fått 5,0 NJP av 5,0 NJP

Del 1 av 2   Del 2 av 2

Edi Simcic, Kozana, Chardonnay, 2015, vitt torrt vin, Goriska Brda, Primorje, Slovenien, 4,5 NJP av 5,0 NJP (95 poäng av 100 poäng) (2020-01-02 av Nenad Jelisic)

 

Om NJ Wines måste välja två bästa Chardonnay-viner från alla som NJ Wines provade under 2019 då väljer NJ Wines det här vinet och Morlet Family Vineyards Ma Princesse 2015. Edi Simcic Kozana 2015 är ett stort, komplext, smörigt, smakrikt, friskt och koncentrerat vin med en mycket lång och mineralisk eftersmak. I både doften och smaken finner man mogna tropiska frukter, nektariner, nybakad brioche, söta kryddor, bland vilka är vanilj mest framträdande, och mineraler. Samspelet mellan vinets syra, sötma, mineralitet och fruktighet är riktigt bra. Som med deras Sauvignon 2016, som valdes av NJ Wines som ett av Årets 10 bästa viner 2019, bekräftar Aleks och hans far Edi med det här vinet igen att de tillhör de absolut bästa vintillverkarna i Slovenien eller bättre att säga att de tillhör de absolut bästa vintillverkarna i den hela förna Jugoslavien. Aleks och Edi verkligen tillåter naturen (deras druvor och terroir) att ”prata” i deras viner och det definitivt känns när man provar deras viner. Dessutom skapar Aleks och Edi viner med en stor lagringspotential som bli bara bättre med åren. Druvorna till vinet handskördas. Vinstockar är 23 år gamla. Jordmånen på vilken druvorna växer består av olika former av vittrad flysch (kallad lokalt opoka), som består av tunna och cykliskt upprepade sedimentära lager av kalksten, slamsten och sandsten, och märgel (lerig jordart som innehåller rikligt med kalciumkarbonat). Jordmånen som denna är både mineralrik, och har väldigt bra dräneringsegenskaper som gör att vinstockarna måste gå väldigt djup för att hitta vatten. Kombination av alla dessa ovan nämnda faktorer gör att Edi Simcic Kozana 2015 har en tydlig mineralisk doft, smak och eftersmak. Vinet först macereras ca 2 timmar på press och sedan jäses ca 25 dagar på 70% använda och 30% nya 225 liters ekfat (barrique) från Frankrike under en temperatur mellan 22 och 24 grader. Efter jäsningen lagras vinet i ca 10 månader på samma ekfat som det hade jästs på. Efter lagringen buteljeras vinet och lagras i ca 12 månader till. Det ska börja drickas vid ca 8°C ur stora Bourgogneglas, om möjligt, från Orrefors, Spiegelau eller Riedel. Det kan avnjutas som en underbar aperitif eller med krämigt skaldjur- och fiskgratäng eller med grillad lax, om möjligt ej odlad lax, med vitvinssås och smörigt potatismos eller med Bouillabaisse. Edi Simcic Kozana 2015 kommer att utvecklas i minst 10 år till dvs till minst 2030. Jag skulle inte alls vara förvånad om vinet inom några år skulle nå 5,0 NJP av 5,0 NJP (100 poäng av 100 poäng).

Morlet Family Vineyards, Ma Princesse, 2015, vitt torrt vin, Russian River Valley, Sonoma County, North Coast, Kalifornien, USA, 4,5 NJP av 5,0 NJP (95 poäng av 100 poäng) (2019-12-07 av Nenad Jelisic)

 

Wow! Det här vinet tillhör till ett av de mest komplexa, smakrika och koncentrerade Chardonnay-vinerna som jag har hitintills provat. Både vinets doft och smak växer/utvecklas i glaset utan stop och dess eftersmak varar i evighet i munnen. Samspelet mellan vinets syra, sötma, mineralitet och fruktighet är sagolikt. Doften är stor, koncentrerad och komplex. I den finner man nybakad brioche, vanilj, gula päron, tropiska frukter, valnötter, gula äpple och mineraler (blötta stenar). Smaken är fruktig, stor, koncentrerad och komplex. I den finner man citrusfrukter, mineraler, vanilj, tropiska frukter, vitpeppar, gula äpplen och krämiga toner. Jordmånen på vilken Wente Chardonnay-druvor till det här vinet växer består av sandig siltig lerig jord, sandsten och små vulkaniska stenar. Wente Chardonnay, som är en klon av Chardonnay-druva, ger små druvor som både förbättrar vinets koncentration och komplexitet. Druvorna till vinet handskördas och noga selekteras vid både skörden och vid ankomsten till vineriet. Efter selekteringen pressas druvorna mycket försiktigt och när pressningen är färdig hälls musten i nya 225 liters ekfat (barrique) från Frankrike där jäsningen påbörjas. Jäsningen sker under en kontrollerad temperatur runt 20 grader. Endast den naturliga jästen, som kommer från vingårdar, används. Efter jäsningen och den malolaktiska jäsningen lagras vinet i minst 12 månader på de samma ekfaten som det hade jästs på. Under lagringen ligger vinet i kontakt med sin jästfällning (sur lie) och jästfällningen rörs om (bâtonnage). Efter lagringen buteljeras vinet, utan filtrering, och lagras i minst 12 månader till. Morlet Family Vineyards Ma Princesse 2015, som är ett 100% Chardonnay-vin, kommer att utvecklas i minst 10 år till dvs till minst år 2029. Det ska drickas vid ca 8°C ur stora Bourgogneglas från Orrefors, Spiegelau eller Riedel. Det kan avnjutas som en underbar aperitif eller med grillad lax, om möjligt ej odlad lax, med vitvinssås och smörigt potatismos eller med Bouillabaisse eller med en krämigt skaldjur- och fiskgratäng. Med det här vinet bevisar Luc Morlet igen att hans viner är omöjliga att karakterisera eftersom de alla är verkligen unika och står utanför alla möjliga vinnormer och ramar. Det är verkligen underbart att vi har en sådan unik och strålande vintillverkare som Luc Morlet, men tyvärr det finns extremt få av sådana i dagens vinvärld.

Morlet Family Vineyards, Force de la Nature, 2014, rött torrt vin, Oakville, Napa Valley, North Coast, Kalifornien, USA, 4,5 NJP av 5,0 NJP (95 poäng av 100 poäng) (2019-10-06 av Nenad Jelisic)

 

Som vanligt går Luc Morlet utanför alla referensramar. Denna gång med detta underbara 100% Cabernet Franc. Oberoende att jag har under de senaste 30-åren provat väldigt många Cabernet Franc-viner bevisade Luc Morlet till mig att hans version av Cabernet Franc-vin tillhör till en helt annan kategori av Cabernet Franc-viner. Till kategori av kraftiga, strama och nyanserade viner var inget av alla andra Cabernet Franc-viner som jag har tidigare provat hade kategoriserats. Nymalen mörkrostat kaffe, svart peppar, tobak, kakaorik mörkchoklad, torkade gröna kryddor och torkade frukter träder tydligt fram i doften. Medan kakaorik mörkchoklad, svart peppar, tobak, mörka bär och torkade gröna kryddor träder tydligt fram i smaken. Vinets stenhårda tanninstruktur, riktigt bra vinsyra, bra koncentration och fruktighet signalerar att Force de la Nature 2014 kommer att utvecklas i minst 15 år till dvs till minst 2034. För att man ska till fullo uppleva detta underbara vin ska man dricka det med kalori- och smakrika pizzor som Capricciosa med extra ingredienser som svarta oliver, rödlök, fin skivade oxfiléer och finriven Parmesanost eller med grillad oxfilé/entrecôte med Café de Paris-sås och potatisgratäng eller med renskavgryta med smörigt potatismos eller med grillade fläskkotletter med grillad röd paprika, gul lök, tomater och bearnaisesås eller med pasta Carbonara. Force de la Nature 2014 ska serveras vid 18 till 19°C i Bordeaux-glas, om möjligt, från Orrefors, Kosta Boda, Spiegelau eller Riedel. Ett annat alternativ är att servera det vid 16°C (när rumstemperatur är över 20°C eller utomhustemperatur är över 23°C) och sedan njut av det när det börjar växa i glaset. Om vinet ska drickas idag bör det dekanteras i en timme. Druvorna för vinet skördas för hand. Efter mycket noggrann selektering i både vingårdar och vineri, försiktig avstjälkning och pressning, jäses/macereras vinet på rostfria ståltankar och puncheon (454 liters stora ekfat). Endast den naturliga jästen, som kommer från vingårdarna, används. Efter jäsningen och macereringen lagras vinet 16 månader på nya franska puncheon samt slutligen några veckor på flaska. Vinet filtreras inte. Jordmånen på vilken druvorna till detta vin växer består av grusig, sandig, siltig och lerigjord. Med hänsyn taget till allt som skrevs innan har Force de la Nature 2014 en god potential att nå 5,0 NJP av 5,0 NJP (100 poäng av 100 poäng) inom några år. Men till och med då kommer det att vara ett unikt Cabernet Franc-vin. Bravo Luc Morlet!

Föregående sida   Nästa sida

NJ Wines