top of page

Viner som har fått 3,5 NJP av 5,0 NJP, del 3 av 3 (2021-05-09)

Här presenteras både viner som finns på Systembolaget (med sitt artikelnummer; SB:s artnr) och de som inte finns på Systembolaget. Bara vinerna som fortfarande har utvecklingspotential (den största majoriteten av vinerna här) och de få andra som inte har någon utvecklingspotential, men fortfarande är i riktigt bra tillstånd att drickas redovisas här. Detta gäller oberoende vilket år vinet/vinerna provades. OBS att om något vin har utvecklingspotential framgår det från vinets beskrivning.
 
Viner som har fått 3,5 NJP av 5,0 NJP   Viner som har fått 4,0 NJP av 5,0 NJP   Viner som har fått 4,5 NJP av 5,0 NJP   Viner som har fått 5,0 NJP av 5,0 NJP

Del 1 av 3   Del 2 av 3   Del 3 av 3

Tommasi, Amarone della Valpolicella Classico, 2012 (296 kr; SB:s artnr 22350) rött torrt blandat vin, Amarone della Valpolicella Classico, Venetien, Italien, 3,5 NJP (2015-11-08 av Nenad Jelisic)

 

Ett riktigt bra Amarone och ett av de bästa som jag har provat från Tommasi under de senaste åren. Tommasi Amarone della Valpolicella Classico 2012 består av 50% Corvina Veronese, 30% Rondinella, 15% Corvinone och 5% Oseleta. Det speciella med Amarone vinerna är att deras druvor går genom så kallade appassimento process, processen under vilken druvorna torkas i 100-120 dagar. Druvorna för det här vinet har torkats i 120 dagar. Torkningen gör att druvornas vattenhalt minskar medan druvornas sockerhalt, koncentration och smakrikedom ökar. Vinet hade lagrats i 30 månader på 3,500 liter stora kroatiska ekfat innan det buteljerades. Kryddigt, koncentrerat, smakrikt och tanninrikt. Men det måste tilläggas att tanninerna är väl integrerade med vinets andra komponenter och att de inte alls känns påträngande. Det som doften och smaken har gemensamt är kanderade mörka körsbär, söt tobak, söta kryddor, mjölk choklad, vanilj samt mogna katrinplommon. Utöver all detta finner man i smaken russin och björnbär. Vinet är underbart lagom sött och tanninrikt och vinets eftersmak lever långt i munnen. Tommasi Amarone della Valpolicella Classico 2012 kommer att utvecklas i uppemot 8 år dvs till uppemot 2023. Det ska drickas från stora Bordeaux glas, men innan det borde det avluftas åtminstone 90 minuter. Parmesan, Grana Padano, Västerbottensost, Cheddar, grillad entrecote med potatisgratäng, renskavgryta med smörigt potatismos (eller jasminris) samt mustig Boeuf Bourguignon rekommenderas med det. Det ska drickas vid 18 till 19°C.

Föregående sida

NJ Wines

bottom of page