top of page

Viner som har fått 3,5 NJP av 5,0 NJP, del 2 av 3 (2021-05-09)

Här presenteras både viner som finns på Systembolaget (med sitt artikelnummer; SB:s artnr) och de som inte finns på Systembolaget. Bara vinerna som fortfarande har utvecklingspotential (den största majoriteten av vinerna här) och de få andra som inte har någon utvecklingspotential, men fortfarande är i riktigt bra tillstånd att drickas redovisas här. Detta gäller oberoende vilket år vinet/vinerna provades. OBS att om något vin har utvecklingspotential framgår det från vinets beskrivning.
 
Viner som har fått 3,5 NJP av 5,0 NJP   Viner som har fått 4,0 NJP av 5,0 NJP   Viner som har fått 4,5 NJP av 5,0 NJP   Viner som har fått 5,0 NJP av 5,0 NJP

Del 1 av 3   Del 2 av 3   Del 3 av 3

Moët & Chandon, Grand Vintage, 2009, vitt torrt blandat mousserande vin, Champagne, Frankrike, 3,5 NJP av 5,0 NJP (85 poäng av 100 poäng) (2018-10-06 av Robert Jonasson)

 

Moët & Chandons standardchampagne Brut Impérial tillhör inte mina personliga favoriter och därför är det extra roligt att konstatera att deras årgångsvin Grand Vintage 2009 är något helt annat. Grand Vintage 2009 är ett härligt, flirtigt och komplext vin med vissa mognadsinslag. Doften är stor och fruktig (gula äpplen, persika och citrusfrukter) med inslag av rostat bröd, honung och nougat. I doften finns även en liten lätt rökighet som bidrar till komplexiteten. Smaken är fyllig och kraftfull med toner av äpple och honung. Vinet har en väl avvägd syra och en lång eftersmak med en ton av grapefrukt. Det är en lättdrucken (i positiv bemärkelse) champagne. Grand Vintage 2009 är ett Pinot Noir-dominerat vin som gör det till ett strålande matvin. Servera gärna det till en krämig svampsoppa med flingor av ugnstorkad Serranoskinka på toppen. En annan riktigt bra kombination med detta vin är Sallad Nicoise. Vinet ska serveras vid 8 till 10°C i bra champagneglas med en generös kupa från t.ex. Riedel, Spiegelau, Orrefors eller Kosta Boda. Moët & Chandon Grand Vintage 2009 är ett gott vin redan idag, men det kan lagras i minst 5 år till. Moët & Chandon Grand Vintage är chefsvinmakarens (Chef de Cave), Benôit Gouez, personliga och helt fria tolkning av varje årgångens kvalitet och uttryck. Årgången 2009 är den 73:e årgång av Grand Vintage. Det produceras av en blandning av 50% Pinot Noir, 36% Chardonnay och 14% Pinot Meunier. Inte sedan årgång 1996 har andelen Pinot Noir varit så hög i Grand Vintage. Dosagen uppgår till 5 g/l. Vinet hade lagrats i 7 år i Moët & Chandons vinkällare innan det har disgorgerats. Efter disgorgeringen hade det lagrats ytterligare 6 månader innan det har släppts på marknaden.

Dom Pérignon, 2006, vitt torrt blandat mousserande vin, Champagne, Frankrike, 3,5 NJP av 5,0 NJP (85 poäng av 100 poäng) (2017-08-05 av Robert Jonasson)

 

Vilken härlig doft! Jag kan inte påminna mig om att jag har provat någon årgång av Dom Pérignon som, vid lansering, har haft en sådan stor, öppen, komplex och förförande doft. I doften kan man njuta av äpplen och päron, rostat bröd, nougat och mineraler. Hade vinet enbart bedömts utifrån doften hade det idag fått 4,5 NJP. Den krämiga smaken är något sluten men väl uppfriskande och välbalanserad. Vinet har en medelhög syra och en lång eftersmak med en liten bitterhet i slutet som bidrar till komplexiteten. Dom Pérignon är ett vin som är känt för att bli ännu bättre med lång lagring. Årgång 2006 är inget undantag; vinet kommer att vinna väldigt mycket på minst 10 års lagring. Ska Dom Pérignon 2006 drickas idag rekommenderas servering i vida, tulpanformade champagneglas från Riedel Sommelier, Orrefors Difference eller liknande, eller i en Bourgogne glas. Detta vin ska absolut inte serveras i ett smalt champagneglas, s.k. champagneflöjt eftersom vinets dofter framträder mycket bättre i ett vidare glas. En ung champagne som denna trivs bra med små salta och feta maträtter. Drick gärna det till en charkuteribricka med delikatesser som lufttorkad skinka och salami. Alternativt med enbart lättsaltade lantchips. För dem som vill servera Dom Pérignon 2006 till en maträtt, en perfekt kombination är en lyxig förrätt som blinier som steks gyllene i smör och serveras med smetana och rysk kaviar. Vinet bör serveras vid ca 8 till 10°C. Dom Pérignon 2006 framställdes av 60% Chardonnay och 40% Pinot Noir. Druvorna till vinet kommer från 17 olika vingårdar av vilka 8 stycken är Grand Cru-vingårdar. Vinet hade legat på jästfällningen i 8 år innan buteljering. Årgång 2006 av Dom Pérignon är den 42:a i ordningen sedan den första årgången 1921. Årgång 2006 betraktas i Champagne som en medelmåttig årgång, men Moët & Chandon har verkligen lyckats producera ett högklassigt vin i Dom Pérignon 2006. Det är imponerande att Dom Pérignon som produceras i upp mot 3,000,000 flaskor håller en sådan jämn och hög kvalitet. Av de champagner som jag har hittills provat från årgång 2006 placerar sig Dom Pérignon uppe bland de bästa.

Campo Viejo, Reserva, 2012, rött torrt blandat vin, Rioja, Spanien, 3,5 NJP av 5,0 NJP (85 poäng av 100 poäng) (2017-06-03 av Nenad Jelisic)

 

Det här vinet har alltid varit ett av mina mest uppskattade Reserva-viner från Rioja. Att både Reserva 2012 och Gran Reserva 2010 fick 3,5 NJP respektive 4,0 NJP säger en hel del om vilka bra viner produceras av Campo Viejo. Den främsta anledningen att jag gillar Campo Viejo Reserva är för att det alltid utvecklar sig till ett bättre och mer komplext vin i vinkällaren. Här pratar vi om ett både doftmässigt och smakmässigt kryddigt vin. Den sötaktiga och kryddiga doften kännetecknas av vanilj, kryddnejlika, mjölkchoklad, kokos, björnbärssylt och hallon. Den kryddiga och peppriga smaken kännetecknas av bra tanninstruktur, bra vinsyra, mörka körsbär, vanilj, katrinplommon och hallon. För att vara ett Rioja Reserva-vin känns vinet väldigt ungt. Campo Viejo Reserva, 2012 består av 85% Tempranillo, 10% Graciano och 5% Mazuelo. Vinet ska drickas vid 16°C till 18°C från Bordeaux-glas med prefekt grillade (ej torra) griskotletter med grillad röd paprika, grillad gul lök, gillade tomater och vitlöksbaguette eller med köttpaté med Serranoskinka, grillad inlagd röd paprika i olivolja, Blå Castello ost (eller Roquefort eller Gorgonzola) och vitlöksbaguette. Druvorna för vinet kommer från Campo Viejos olika vingårdar i Rioja Alta, Rioja Baja och Rioja Alavesa. Efter selektering i både vingårdar och vineri, försiktig avstjälkning och pressning, jäses/macereras vinet på rostfria ståltankar vid en kontrollerad temperatur av 28°C under en 20 dagar lång period. Efter jäsningen och macereringen lagras vinet 18 månader på 225 liters franska ekfat (50%) och 1,000 liters amerikanska ekfat (50%) samt slutligen på flaska under 18 månader. Campo Viejo Reserva 2012 kan lagras uppemot 5 år dvs till 2022.

Föregående sida   Nästa sida

NJ Wines

bottom of page