top of page

Andra världens restauranger, del 2 av 3

Matbaren, Mathias Dahlgren, Grand Hôtel, Stockholm, Sverige, 1,0 NJP av 5,0 NJP (2017-11-05 av Nenad Jelisic)

 

Mathias Dahlgren är en restaurang som ligger i den vackra och lyxiga Grand Hôtel i Stockholm, som är beläget på Blasieholmen i hjärta av Stockholm. Den har varit en del av Grand Hôtel sedan den grundades av den kända svenska kocken Mathias Dahlgren år 2007. Restaurangen består av två delrestauranger: Matbaren (som etablerades år 2014) och Rutabaga (som tidigare kallades Matsalen; namnbyte skedde år 2017). Matsalen fick en stjärna av tre möjliga i Michelinguiden år 2017. Båda två restauranger är inreda i modern skandinavisk stil. När det gäller inredningen kan jag säga att stolarna (barstolar) i Matbaren känns väldigt obekväma att sitta i. Dessutom känns det ganska trångt att röra sig, och äta i Matbaren. Matbarens meny byts 4 gånger (4 årstider) per år och den största majoritet av råvarorna som används för maträtter i den kommer från Sverige.

 

Läs mer

 

Ritz Restaurant, Hotel Ritz, London, Storbritannien, 5,0 NJP av 5,0 NJP (2015-06-20 av Nenad Jelisic)

 

Det är den andra gången att NJ Wines ger 5 NJP till någon restaurang och det gör vi med stor glädje. Allt var perfekt på denna restaurang: matens kvalité, matens smak, hur maten presenterades och såg ut, vinutbud, inredning, atmosfär, service och renhet. Om du vill känna dig som en kung för en dag då måste du absolut besöka den sagolika Ritz restaurangen. Restaurangen ligger i ett av Londons internationellt mest kända (om det inte är det mest kända) och ett av Londons mest exklusiva hotell, Hotell Ritz. Det själva hotellet ligger på Dover gatan, mycket nära den mycket kända Piccadilly Circus.

 

Läs mer

 

Fischers Fritz (heter nu Charlotte & Fritz), Berlin, Tyskland, 1,5 NJP av 5,0 NJP (2014-10-17 av Nenad Jelisic)

 

P.g.a. att jag inte kan besöka tiotals restauranger i en stor stad under en kort tid, 2 till 3 dagar, brukar jag, som är en av mina många källor, använda Michelin Guide. I Michelin Guide står följande om denna restaurang: "The elegant wood panelling, open fire and fine chandeliers at Fischers Fritz are somewhat reminiscent of the classic English style. While Christian Lohse's fish inspired cuisine, unforgettable for its use of high quality produce and painstaking preparation, clearly shares equally classic roots. It is not for nothing that the restaurant has been awarded two Michelin stars for the past seven years!". Denna beskrivning och mycket goda omdöme från andra källor gjorde att jag besökte restaurangen och sedan dess har jag undrat hur Michelin Guide kunde ge två stjärnor av tre möjliga till den. Om någon från Michelin Guide läser detta skulle jag uppskatta det mycket om du kontakta mig och förklara mig hur det gick till när Fischers Fritz fick de senaste två stjärnorna.

 

Läs mer

 

​Atelier Amaro, Warszawa, Polen, 4,5 NJP av 5,0 NJP (2014-03-28 av Nenad Jelisic)

 

I april 2013 fick Atelier Amaro, som den första restaurangen i Polen, en stjärna i Guide Michelin, och den är fortfarande Polens enda restaurang med en Michelinstjärna. Vårt besök i januari 2014 bekräftade klart och tydligt att den är värd denna stjärna. Polens mest kända kock Wojciech Modest Amaro både äger restaurangen och skapar restaurangens strålande/moderna maträtter med inspiration från det traditionella polska köket. Restaurangens meny byts ut en gång per vecka och vilka maträtter (moment kallas en maträtt) erbjuds styrs helt och hållet av vilka färska inhemska råvaror har man tillgång till.

 

Läs mer

 

Hélène Darroze at the Connaught, London, Storbritannien, 4,0 NJP av 5,0 NJP (2014-01-24 av Nenad Jelisic)

 

Två Michelinstjärnor restaurang Hélène Darroze at the Connaught ligger i det mycket vackra och eleganta hotellet Connaught som i sin tur ligger i ett av de mest exklusiva och fashionabla distrikt i London, Mayfair Village. Som det själva hotellet är restaurangen mycket elegant och vackert inredd.

 

Läs mer

Föregående sida   Nästa sida

NJ Wines

bottom of page