top of page

Månadens vin, 2018, del 1 av 3

 

Se månadens vin 2017   Se månadens vin 2018   Se månadens vin 2019   Se månadens vin 2020   Se månadens vin 2021   Se månadens vin 2022   Se månadens vin 2023   Se månadens vin 2024

Se månadens vin 2018, del 1 av 3   Se månadens vin 2018, del 2 av 3   Se månadens vin 2018, del 3 av 3

 

December 2018: Cuvée Sir Winston Churchill, Pol Roger, 2006 (1450 kr; SB:s artnr 7548) vitt torrt blandat mousserande vin, Champagne, Frankrike, 4,0 NJP av 5,0 NJP (90 poäng av 100 poäng) (2018-12-01 av Nenad Jelisic)

 

Så här inför jul och nyårsafton tycker NJ Wines att ni ska passa på att köpa en väldigt fin och god julklapp till dig och dina kära. Valet kan inte bli bättre än att lägga pengarna på den väldigt goda champagnen Cuvée Sir Winston Churchill 2006 från den pålitliga champagneproducenten Pol Roger i Épernay. Som namnet antyder är detta en champagne till ära av Sir Winston Churchill. Om du inte visste var Churchill en stor älskare av champagne och ska bland annat ha sagt ”Champagne skall vara kall, torr och gratis.” Pol Rogers prestigechampagne Cuvée Sir Winston Churchill produceras bara under de bästa årgångarna och är alltid ett vin av jämn och hög kvalitet. Årgång 2006 är utan tvekan en av de bästa årgångarna av vinet som NJ Wines provat hitintills. Vinet har en djupt guldgul färg. Doften är till en början lite försiktig för att med lite luft växa till ett komplext och mycket elegant i glaset. Till en början är det framför allt mineraltoner och citrus som dominerar i doften. Allt eftersom växer doften i komplexitet och blir lätt rökig med toner av nougat, hasselnötter och rostat bröd. Den långa härliga smaken är torr, fräsch och elegant med en krämig mousse. I smaken finner man mineral, gula äpplen, citrus, hasselnötter och rostat bröd. Det välbalanserade vinet har en hög syra och en mycket lång eftersmak. Servera gärna Cuvée Sir Winston Churchill till en lyxig smårätt som hemlagade små bagels (eller annat liknande bröd) fyllda med rökt lax och krämig ost (t.ex. Philadelphia-ost). En annan perfekt kombination är stekt torskrygg som toppas med små bitar av ugnstorkad Parmaskinka och serveras med mandelpotatispuré och vitvinssås. Servera vinet vid 8°C och låt temperaturen stiga ett par grader medan vinet luftas i glaset. Vinet bör, om möjligt, serveras i vida, tulpanformade champagneglas från Riedel Sommelier, Orrefors Difference eller liknande. Detta vin ska absolut inte serveras i ett smalt champagneglas, så kallade champagneflöjt, eftersom vinets dofter framträder mycket bättre i ett vidare glas. Vinet kan lagras i minst 5 år för att runda av syran och erhålla lite mer komplexitet i smak och doft. Huvuddelen av druvorna i vinet utgörs av Pinot Noir vilken balanseras upp med Chardonnay. Den exakta druvblandningen för Cuvée Sir Winston Churchill är en välbevarad familjehemlighet. Vinet jäses i temperaturkontrollerade ståltankar. Druvor från de olika byarna jäses var för sig. Vinet genomgår malolaktisk jäsning innan den slutliga blandningen utförs. Därefter jäses vinet på flaska och lagras i den djupaste av Pol Rogers källare (33 m under markytan) i Épenay. För Cuvée Sir Winston Churchill sker remuage (gradvis lutning av flaskhalsen nedåt, under tiden roteras flaskan medurs och moturs) för hand. Att göra remauge för hand är något som idag är mycket ovanligt i Champagne.

 

November 2018: Biecher, Riesling, Réserve, 2017 (89 kr; SB:s artnr 2198) vitt torrt vin, Alsace, Frankrike, 3,0 NJP av 5,0 NJP (80 poäng av 100 poäng) (2018-11-01 av Nenad Jelisic)

 

Det här är en trevlig Riesling! Varför ska det vara så svårt att hitta viner liknande det här på Systembolaget? Det är alltid lika roligt varje gång man hittar ett sådant här vin. Det här är ett lättdrucket, matvänligt och gott vin. Biecher Riesling Réserve 2017 är ett torrt och friskt vin med en stor fruktig doft. I doften hittas gröna äpplen, persika, honung och citrus. Vinet har en bra balans mellan frukt och syra samt en lång härlig smak med toner av äpple, citrus, persika och lite mineral. Vinet har en hög syra som gör det mycket läskande. Vinet bör drickas vid 8 till 10°C från Riesling-glas som Difference Crisp från Orrefors eller Veritas från Riedel eller Esprit från Peugeot eller Atelier från Luigi Bormioli. En perfekt matmatchning till vinet är att servera det till Alsaces mest kända maträtt; choucroute. Choucroute är en rejäl rätt med surkål (helst kokt i ankfett), kokt potatis, korvar, fläsk och annat salt kött. Ett annat serveringsförslag är hemmagjord vegetarisk surdegspizza toppad med lite crème fraîche för att bemöta vinet syra. Vinet är ungt, men rekommenderas ändå att det ska drickas inom de närmsta 2 åren. Familjen Biecher har varit verksamma i Alsace sedan 1762 och är idag en av de fem största producenterna i regionen. Vineriet för detta vin och producentens andra viner ligger i den lilla byn Saint-Hippolyte i Alsace. Jean Biechers Alsace-viner är kända för att vara mycket klassiska och ursprungstypiska i sin stil och att de verkligen speglar det unika med Alsace-regionen. Det samma gäller för Biecher Riesling Réserve 2016. Jordmånen i vingårdarna för vinet utgörs av kalksten och kisel blandad jord. Druvorna handplockas och selekteras i fält, sedan pressas dem och sedan jäses dem i temperaturkontrollerade rostfria ståltankar. Därefter lagras vinet i några månader innan buteljering i de samma rostfria ståltankarna i vilka det hade jästs.

 

Oktober 2018: Moët & Chandon, Grand Vintage, 2009 (505 kr; SB:s artnr 7545) vitt torrt blandat mousserande vin, Champagne, Frankrike, 3,5 NJP av 5,0 NJP (85 poäng av 100 poäng) (2018-10-06 av Nenad Jelisic)

 

Moët & Chandons standardchampagne Brut Impérial tillhör inte mina personliga favoriter och därför är det extra roligt att konstatera att deras årgångsvin Grand Vintage 2009 är något helt annat. Grand Vintage 2009 är ett härligt, flirtigt och komplext vin med vissa mognadsinslag. Doften är stor och fruktig (gula äpplen, persika och citrusfrukter) med inslag av rostat bröd, honung och nougat. I doften finns även en liten lätt rökighet som bidrar till komplexiteten. Smaken är fyllig och kraftfull med toner av äpple och honung. Vinet har en väl avvägd syra och en lång eftersmak med en ton av grapefrukt. Det är en lättdrucken (i positiv bemärkelse) champagne. Grand Vintage 2009 är ett Pinot Noir-dominerat vin som gör det till ett strålande matvin. Servera gärna det till en krämig svampsoppa med flingor av ugnstorkad Serranoskinka på toppen. En annan riktigt bra kombination med detta vin är Sallad Nicoise. Vinet ska serveras vid 8 till 10°C i bra champagneglas med en generös kupa från t.ex. Riedel, Spiegelau, Orrefors eller Kosta Boda. Moët & Chandon Grand Vintage 2009 är ett gott vin redan idag, men det kan lagras i minst 5 år till. Moët & Chandon Grand Vintage är chefsvinmakarens (Chef de Cave), Benôit Gouez, personliga och helt fria tolkning av varje årgångens kvalitet och uttryck. Årgången 2009 är den 73:e årgång av Grand Vintage. Det produceras av en blandning av 50% Pinot Noir, 36% Chardonnay och 14% Pinot Meunier. Inte sedan årgång 1996 har andelen Pinot Noir varit så hög i Grand Vintage. Dosagen uppgår till 5 g/l. Vinet hade lagrats i 7 år i Moët & Chandons vinkällare innan det har disgorgerats. Efter disgorgeringen hade det lagrats ytterligare 6 månader innan det har släppts på marknaden.

 

September 2018: Oinoz, Prestigio, 2009 (119 kr; SB:s artnr 2771) rött torrt vin, Castilla y León, Spanien, 3,5 NJP av 5,0 NJP (2018-09-01 av Nenad Jelisic)

 

Det här är utan tvekan det mest tanninrika Tempranillo-vinet som jag har hitintills provat. Om du gillar mjuka och bäriga viner, till exempel Beaujolais-viner, eller traditionella Rioja-viner, är det här vinet absolut inte för dig. Men om du gillar viner med mycket bra tanninstruktur och tanniner som nästan aldrig försvinner från munnen är det här vinet ett drömt vin för dig. Som tanninerna känns det vinets syra mycket tydlig i munnen. Det kräver mat! Mycket mat! Tydlig smak av en mycket kakaorik mörk choklad, vitpeppar, mörka sura körsbär, tobak, espresso och torkade blå plommon. Tydlig doft av söta kryddor, tobak, torkade blå plommon, torkade fikon och kaffe. Druvorna (100% Tempranillo) skördas för hand, som är imponerande med hänsyn taget till vinets prisklass (under 110 kr). Efter att druvorna har försiktigt selekterats i både fält och vinkällare, avstjälkas dem och pressas försiktigt. Musten kallmaceras i tre till fem dagar med efterföljande jäsning på ståltankar i cirka två veckor. Sedan lagras det färdigt jästa vinet i upp till 14 månader på amerikanska och franska barrique (225 liters). Vinet har nått toppen, men det kommer att leva några år till. Oinoz Prestigio 2009 kommer att passa absolut strålande till pasta carbonara eller till boeuf bourguignon (burgundisk köttgryta) eller till jägargryta eller till krämiga och smakrika lasagne eller till chili con carne (ej starkt kryddad) eller till renskavsgryta med färsk tagliatelle pasta. Förvänta dig en viss variation mellan flaskor dvs vinet kan variera från 2,5 NJP till 3,5 NJP. Hoppas att du provar en 3,5 NJP flaska. Drick vinet vid ca 18°C från stora Bordeaux-glas, om möjligt, från Orrefors, Kosta Boda, Spiegelau eller Riedel.

 

Föregående sida   Nästa sida

NJ Wines

bottom of page