top of page

Månadens vin, 2018, del 2 av 3

 

Se månadens vin 2017   Se månadens vin 2018   Se månadens vin 2019   Se månadens vin 2020   Se månadens vin 2021   Se månadens vin 2022   Se månadens vin 2023   Se månadens vin 2024

Se månadens vin 2018, del 1 av 3   Se månadens vin 2018, del 2 av 3   Se månadens vin 2018, del 3 av 3

 

Augusti 2018: Churchill's, Late Bottled Vintage, 2013 (179 kr; SB:s artnr 8016) portvin, Porto, Portugal, 4,0 NJP av 5,0 NJP (2018-08-04 av Nenad Jelisic)

 

Det är mycket imponerande att både den förra årgången (2012) och denna årgång fick 4,0 NJP. Det händer extremt sällan. Det som också imponerar med det här portvinet är att det kommer från en inte så bra årgång. Vinet är en blandning av sex olika druvsorter: Tinta Barroca, Tinta Francisca, Tinta Roriz, Tinto Cão, Touriga Franca och Touriga Nacional. Vinets framställningsprocess går till enligt följande: druvorna skördas per hand, efter skörden levereras druvorna till vineriet, avstjälkas och läggs i låga stenkaren (lagares) där de trampas av mekaniserade fötter, sedan jäses musten tillsammans med skalen i stenkaren tills den har en alkoholstyrka på 6 till 8% då förstärkts den till 19 till 21% med 77% vinsprit. Sedan lagras vinet i stora ekfat 4 år innan det släps på marknaden. Med Late Bottled Vintage menas det att portvinet kommer från en enda årgång och att det har lagrats på stora ekfat mellan 4 och 6 år. Churchill's Late Bottled Vintage 2013 kan lagras mellan 3 och 10 år. Lagringen kommer bara att göra det mer komplex och omotståndlig att dricka. Bry dig inte om vinets sediment i det näst sista eller sista glaset. Sedimentet bara visar att producenten inte har alls filtrerat vinet. Doften är fylld med fikon, romrussin, svartpeppar, söta kryddor, crème de casis, torkade plommon och mörk choklad. Smaken är fylld med russin, vitpeppar, fikon, dadlar, mörk choklad och söta kryddor. Eftersmaken är mycket lång, med söta smaker i underbart samspel med de bittra. Syran balanserar sötman. Vinet kommer att passa strålande med massor av olika ostar som Castello Blue, Gorgonzola, Roquefort, Stilton, Parmigiano Reggiano och Västerbotten. Eller med mindre söt körsbärspaj, blåbärspaj och äppelpaj eller med kakaorik mörkchoklad eller med pannkakor fyllda med Nutella, mycket finriven mörk choklad och valnötter eller med kladdkaka, men så lite söt som möjligt. Eller bara njut av det utan någon mat. Jag rekommenderar att ni börjar dricka detta underbara portvin vid 8°C (till skillnad vad flesta av vinsidor och den själva producenten rekommenderar) och låt det långsamt växa/öppnas i glaset medan ni dricker det. Om ni kan drick Churchill's Late Bottled Vintage 2013 från Riedel Vinum Port eller Orrefors Difference Sweet eller Orrefors Elixir.

 

Juli 2018: Real Tesoro del Principe, Amontillado, NV (84 kr; 375 ml; SB:s artnr 8366) torr sherry, Jerez, Spanien, 4,0 NJP av 5,0 NJP (2018-07-08 av Nenad Jelisic)

 

Denna sherry har allt som jag förväntar mig att en torr sherry borde ha. Komplexitet, en riktig bra aptitretande syra, bra sälta och lång eftersmak som stannar kvar i evighet i munnen. Den görs av Palomino Fino (gröna druva) som enligt spansk lag måste komma från det triangelformade området mellan Jerez, Sanlúcar de Barrameda och El Puerto de Santa María i Spanien. Sherrys framställningsprocess går till enligt följande: druvorna skördas i början av september, efter skörden levereras druvorna snabbt till vineriet så att inte oxidering förstör druvor, druvorna avstjälkas och pressas försiktigt, den pressade musten, från den första pressningen, jäses i rostfria ståltankar tills jäsningsprocess är färdig, det färdigt jästa torra vinet med en alkoholstyrka på 11-12% förstärkts med starkt vinsprit till 15-19% och sedan genomgår solera-process. I vissa ekfat under solera-processen bildas det ett florskikt (en hinna av jästsvamp) under lagringen och i vissa inte. Vinet, som lagras på ekfat och som har bildat florskikt, kommer inte i kontakt med syre, och därför blir torrare än vinet som inte har bildat florskikt, kommer i kontakt med syre. Real Tesoro del Principe Amontillado har lagrats under florskikt i över 8 år och sedan utan florskikt i minst 8 år till. I både doften och smaken träder tydligt fram torkade fikon, aprikos, apelsin och druvor; rostade nöter och bränt socker. Jag vet att flesta av er som kommer att läsa denna recension kommer att bli ifrågasättande eftersom den handlar om en torr sherry, men snälla ge denna sherry en chans och jag lovar att ni inte kommer att ångra det. Real Tesoro del Principe Amontillado kommer att passa extremt bra som aperitif. Kyla den ner till 8°C och sedan njut av den medan komplexitet växer i ditt glas under tiden. Jag garanterar att strax efter att du har druckit den kommer du att bli sugen på mat. När maten är i frågan rekommenderar jag kallskuret eller panerad torsk eller panerad ostron eller panerade räkor eller panerad rödspätta eller alla typer av tapas eller krämig hummersoppa.

 

Juni 2018: Palmer & Co, Vintage Brut, 2012 (369 kr; SB:s artnr 7867) vitt torrt blandat mousserande vin, Champagne, Frankrike, 3,0 NJP av 5,0 NJP (av Nenad Jelisic)

 

Kooperativet Palmer & Co lyckas med något som mycket få kooperativ i vinvärlden klarar av dvs att producera högkvalitativa viner (champagner) år efter år. Palmer & Co Vintage Brut 2012 håller minst lika hög klass som årgång 2008 och 2009. Även om en champagne av årgång 2012 är att betrakta som ett relativt ungt vin så överraskar Palmer Vintage Brut 2012 med en mogen, komplex och fruktig doft och smak. Vinets doft karakteriseras av nougat, gula äpplen, citrusfrukter och honung. Vinet är välbalanserat och har en smak av gula äpplen, citrusfrukter, mineral och en lätt sälta. Det har en härligt krämig mousse och en lång eftersmak med en ton av grapefrukt vilket bidrar till vinets komplexitet. Om man ska anmärka på något är att vinets syra är ganska låg vilket gör att det bör drickas under de kommande 2 åren (2019–2020). Vinet passar perfekt att dricka som aperitif. Självklart passar vinet utmärkt till en svensk klassiker Toast Skagen eller till en belgisk klassiker Moules-Frites (vinkokta musslor och dubbel friterade pommes frites). Vinet ska drickas vid 8°C, om möjligt, i riktiga champagneglas från Orrefors, Kosta Boda, Spiegelau eller Riedel. Palmer & Co Vintage Brut produceras på en blandning av 50% Pinot Noir och 50% Chardonnay. Det både jäses (den första jäsningen) och malolaktisk jäses (den andra jäsningen) på temperaturkontrollerade ståltankar. Och slutligen jäses på flaska (den tredje jäsningen, den kolsyregivande jäsningen). Palmer & Co lagrar sina årgångsviner mellan 6 och 8 år. Årgångsviner av magnumstorlek lagras mellan 10 till 12 år.

 

Maj 2018: Charles Heidsieck, Brut Réserve, NV (457 kr; SB:s artnr 77522) vitt torrt blandat mousserande vin, Reims, Champagne, Frankrike, 4,0 NJP av 5,0 NJP (2018-05-06 av Nenad Jelisic) 

 

NJ Wines valde denna champagne som årets bästa champagne 2014 och 2015 och nu hävdar NJ Wines att just nu, och den har varit det ganska länge, är denna champagne världens mest prisvärda champagne. Charles Heidsieck Brut Réserve är en blandning av Pinot Noir, Pinot Meunier och Chardonnay. Att Charles Heidsieck Brut Réserve har en så hög kvalitet kan förklaras genom att hela 40% av reserve vin (de äldsta av dem 20 år gamla) används för den, som är unikt för champagne i denna prisklass. Så mycket jag vet är det bara Krug Grand Cuvée, som kostar tre gånger mer, som använder ungefär samma mängd av reserve vin (30 till 50%). Här pratar vi om en riktig komplex och sofistikerad champagne som borde drickas till alla stora firande (nyårsafton, bröllop, födelsedagar osv) eller till när man vill belöna sig själv och sin käraste efter en tung arbetsvecka eller till när man vill bara njuta av livet. Charles Heidsieck Brut Réserve har en komplex och riklig smak av rostat bröd, rostade nötter och mogen frukt (gula äpplen och gula päron). Till denna rikliga och komplexa smak tillkommer friska toner av citrus, bra mineralitet och en riktig lång eftersmak. Den passar väldigt väl som aperitif eller till smörstekta (lagom) tandoori kryddade, och i några sekunder med lite champagne kokta, pilgrimsmusslor. Självklart att denna strålande champagne passar också alldeles utmärkt till grillad lax med vitvinssås och små kokta potatis eller till en klassisk räkmacka. Vinet är i perfekt tillstånd nu och kommer inte att vinna på lagring. Det ska drickas vid 8°C, om möjligt, i riktiga champagne glas från Orrefors, Kosta Boda, Spiegelau eller Riedel.

 

Föregående sida   Nästa sida

NJ Wines

bottom of page