top of page

Månadens vin, 2018, del 3 av 3

 

Se månadens vin 2017   Se månadens vin 2018   Se månadens vin 2019   Se månadens vin 2020   Se månadens vin 2021   Se månadens vin 2022   Se månadens vin 2023   Se månadens vin 2024

Se månadens vin 2018, del 1 av 3   Se månadens vin 2018, del 2 av 3   Se månadens vin 2018, del 3 av 3

 

April 2018: Greywacke, Chardonnay, 2014 (229 kr; SB:s artnr 93383) vitt torrt vin, Marlborough, Nya Zeeland, 4,0 NJP av 5,0 NJP (2018-04-01 av Nenad Jelisic)

 

NJ Wines provade Greywacke Chardonnay 2014 första gången på vinprovningen Flavours of New Zealand i januari i år. Vinet lyfte verkligen över mängden och var utan tvekan hela provningens bästa vita vin. Efter att ha provat vinet ytterligare en gång i hemmet är det bara att konstatera att intrycken från vinprovningen består. Det här är inget mindre än ett fantastiskt gott vin. Doften är makalöst läcker och för tankarna till ett avsevärt dyrare vin från Puligny Montrachet i Bourgogne. Den är komplex med karaktär av rostade ekfat, mineral, nötter, brynt smör, citrusfrukt och persika. Smaken är koncentrerad, fyllig och samtidigt elegant. Vinet är balanserat och smaken avspeglar doften där brynt smör, nötter, citrusfrukt och persika återfinns. Vinet är torrt, har en hög syra och en medellång eftersmak. Hade smaken varit något längre skulle vinet ha fått ännu högre betyg. Vinet bör serveras vid 12°C till 13°C för att doften och smaken ska omedelbart få möjlighet att verkligen blomma ut fullt i glaset. Servera det i glas med en större kupa, som Riedel Vinum Montrachet / Chardonnay, Orrefors Difference Fruit, Zalto Denk Art Burgundy eller liknande. Greywacke Chardonnay 2014 är ett ljuvligt vin att dricka med maträtter som, till exempel, ugnstekt laxfilé med hummersås och pressad potatis eller stekt kycklingfilé med sherrysås och klyftpotatis eller bara njutas av i sin enskildhet. Det kan lagras ytterligare 2 till 3 år. Druvorna till vinet handskördas vid hög mognadsgrad. Därefter pressas druvorna i hela klasar och spontant jäses. Sedan lagras vinet på 225 liter ekfat (20% nya) i 18 månader. Druvorna till detta vin kommer från ett flertal olika vingårdar runt om i Marlborough. Huvudsakligen kommer druvorna från vingårdar i Brancott Valley och Fairhall.

 

Mars 2018: Biecher, Riesling, Réserve, 2016 (89 kr; SB:s artnr 2198) vitt torrt vin, Frankrike, 3,5 NJP av 5,0 NJP (2018-03-03 av Nenad Jelisic)

 

Efter ganska många år av saknaden är det äntligen här, ett riktigt bra Riesling-vin från Alsace. Ett Riesling-vin med en riktigt bra och välbalanserad syra samt bra mineralitet. Vinets doft karakteriseras av en tydlig petroleumdoft (oroa er inte så doftar en övervägande majoritet av riktigt bra Riesling-viner). I doften finner man också inslag av vita blommor, gröna äpplen, gröna päron, persika och honung. Smaken är frisk, mineralisk med inslag av gröna äpplen, gröna päron, honung, citron, grapefrukt och mineraler. Biecher Riesling Réserve 2016 kan drickas som en strålande uppfiskande aperitif eller med smörstekt torskfilé med vitvinssås och kokt potatis (gärna färsk) eller med skaldjurssallad eller med skalade räkor med crème fraiche blandad med finhackad rödlök och kaviar samt nybakade baguetter med lite smör i mitten. Vinet bör drickas vid 8 till 10°C från Riesling-glas som Difference Crisp från Orrefors eller Veritas från Riedel eller Esprit från Peugeot eller Atelier från Luigi Bormioli. Vineriet för detta vin och producentens andra viner ligger i den lilla byn Saint-Hippolyte i Alsace. Jean Biechers Alsace-viner är kända för att vara mycket klassiska och ursprungstypiska i sin stil och att de verkligen speglar det unika med Alsace-regionen. Det samma gäller för Biecher Riesling Réserve 2016. Jordmånen i vingårdarna för vinet utgörs av kalksten och kisel blandad jord. Druvorna handplockas och selekteras i fält, sedan pressas dem och sedan jäses dem i temperaturkontrollerade rostfria ståltankar. Därefter lagras vinet i några månader innan buteljering i de samma rostfria ståltankarna i vilka det hade jästs.

 

Februari 2018: Korrell, Beerenauslese, 2013 (149 kr; 375 ml; SB:s artnr 2897) vitt sött blandat vin, Nahe, Tyskland, 3,5 NJP av 5,0 NJP (2018-02-04 av Nenad Jelisic)

 

Nahe är en vinregion som normalt förknippas med alla typer av viner främst gjorda på Riesling-druvan. Det här vinet är dock något helt annat; ett sött vin från Nahe producerat med en druvblandning av 50% Pinot Blanc och 50% Pinot Gris. Vinets doft är förförisk, torkade tropiska frukter, citrus och honung. Vinet är mycket välbalanserat med en bra avvägning mellan sötma och syra. Smaken är koncentrerad, komplex och uppfriskande. Så snabbt den första klunken av vinet kommer in i munnen möts man av en smakexplosion. Söt mogen mango, ananas, torkade frukter och honung smeker smaklökarna. Vinets höga syra (9 g/l) gör att vinet, trots en sockerhalt av 181 g/l, nästan känns läskande. Korrell Beerenauslese 2013 bör drickas med blåmögelostar eller med smörstekt surdegstoast med gåslever toppad med fikonmarmelad eller med citronmarängpaj eller flädermarängpaj. Vinet bör drickas vid 8 till 10°C från Riedel Vinum Sauvignon Blanc, Spiegelau Authentis, Orrefors Difference Crisp eller liknande typ av glas. Weingut Korrell Johanneshof är ett familjeägt vineri som har sitt säte i byn Bosenheim. Druvorna till vinet kommer från Korrells egna vingårdar. Jordmånen i vingårdarna för vinet utgörs av kalksten med krita. Druvorna handplockas och selekteras i fält, sedan pressas dem och sedan jäses dem i temperaturkontrollerade rostfria ståltankar. Därefter lagras vinet i gamla 500 liters ekfat i 6 månader innan buteljering. Korrell Beerenauslese produceras endast de år då klimatförutsättningarna är de rätta. Avslutningsvis ska sägas att Korrell Beerenauslese 2013 är det bästa söta vin från Nahe som NJ Wines har provat hittills. Hatten av för Weingut Korrell Johanneshof och även för Systembolaget. Systembolaget har verkligen lyckats med sina inköp gällande söta viner i ordinarie sortiment de senaste månaderna.

 

Januari 2018: Churchill's, Late Bottled Vintage, 2012 (179 kr; SB:s artnr 8016) portvin, Porto, Portugal, 4,0 NJP av 5,0 NJP (2018-01-06 av Nenad Jelisic)

 

Det som jag gillar med detta underbara portvin är dess otroliga balansen mellan dess höga sötma, syra och tanniner samt dess jättelånga söta, nötiga och kakaorika eftersmak. I doften träder tydligt fram russin, kakaorik mörkchoklad, fikon, kanderade körsbär, söta kryddor och vitpeppar. I smaken träder tydligt fram söta kryddor, kakaorik mörkchoklad, valnötter, fikon, söta mörka körsbär, svartpeppar, blåbärssylt och röstade mandel. Det som mest imponerar med det här portvinet är att det kommer från en inte så bra årgång. Under år 2012 kom inte regn när den borde och när det kom det för sent. Churchill (producenten) stressade inte med skörden och utnyttjade regnets sena ankomsten till maximum. Det här vinets framställningsprocess går till enligt följande: druvorna skördas per hand, efter skörden levereras druvorna till vineriet, avstjälkas och läggs i låga stenkaren (lagares) där de trampas av mekaniserade fötter, sedan jäses musten tillsammans med skalen i stenkaren tills den har en alkoholstyrka på 6 till 8% då förstärkts den till 19 till 21% med 77% vinsprit. Sedan lagras vinet i stora ekfat 4 år innan det släps på marknaden. Med Late Bottled Vintage menas det att portvinet kommer från en enda årgång och att det har lagrats på stora ekfat mellan 4 och 6 år. Churchill's Late Bottled Vintage 2012 kan lagras mellan 7 och 10 år. Lagringen kommer bara att göra det mer komplex och omotståndlig att dricka. Bry dig inte om vinets sediment i det näst sista eller sista glaset. Sedimentet bara visar att producenten inte har alls filtrerat vinet. Vinet kommer att passa strålande med massor av olika ostar som Parmigiano-Reggiano, Grana Padano, Gorgonzola, Camembert, Stilton, Västerbotten och Castello Blue. Eller med körsbärspaj (ej för söt) eller blåbärspaj (ej för söt) eller kakaorik mörkchoklad. Eller bara njut av det utan någon mat. Jag rekommenderar att ni börjar dricka detta underbara portvin vid 8°C (till skillnad vad flesta av vinsidor och den själva producenten rekommenderar) och låt det långsamt växa i glaset medan ni dricker det. Om du kan drick vinet från Riedel Vinum Port eller Orrefors Difference Sweet eller Orrefors Elixir.

 

Föregående sida

NJ Wines

bottom of page