top of page

Månadens vin, 2020, del 2 av 4

 

Se månadens vin 2017   Se månadens vin 2018   Se månadens vin 2019   Se månadens vin 2020   Se månadens vin 2021   Se månadens vin 2022   Se månadens vin 2023   Se månadens vin 2024

Se månadens vin 2020, del 1 av 4   Se månadens vin 2020, del 2 av 4   Se månadens vin 2020, del 3 av 4   Se månadens vin 2020, del 4 av 4

September 2020: Sankt Anna, Riesling, 2019 (89 kr; SB:s artnr 2120) vitt halvsött vin, Tyskland, 3,5 NJP av 5,0 NJP (85 poäng av 100 poäng) (2020-09-07 av Nenad Jelisic)

Här har vi ett riktigt bra Riesling-vin från vinregionen Pfalz i Tyskland. Ett av de bästa som har NJ Wines hitintills provat från Tyskland i år. Dess höga sockerhalt, 31 gran per liter, bemöts väldigt väl av dess höga syra. Tack vare det upplevs det inte som ett halvsött vin, det upplevs mer som ett halvtorrt vin. Vinet kännetecknas av tydlig doft av passionsfrukt, nektariner, gula äpplen, gula päron, honung och citrusfrukter. När det gäller smak kännetecknas vinet av gula päron, gula äpplen, grapefrukt, honung, nektariner, mineraler och andra citrusfrukter utöver grapefrukt. Det har ingen utvecklingspotential. Och till och med om det hade en utvecklingspotential skulle det inte kunna utvecklas vidare på grund av den dumma skruvkorken. Men, om du förvarar det på ett rätt sätt (rätt temperatur, rätt fuktighet och mörkt utrymme) kan du dricka det i 3 år till dvs till 2023. Sankt Anna Riesling 2019 kommer att passa riktigt bra som ett sällskapsvin när det är nerkyld till 6°C. När det gäller mat drick det också nerkyld till 6°C med skaldjurssallad (dill, majonnäs, crème fraiche, mycket lite nypressad citron juice och olika typer av skaldjur som räkor eller kräftor eller humrar eller krabbor eller alla tillsammans) eller med wokad röd curry kyckling (röd curry, kokosmjölk, tunt skurna kycklinglårfiléer, röd paprika, zucchini, gul lök och bambuskott) med jasminris eller med smörstekt torskfilé med smörigt potatismos, med lite tryffelolja i det, och vitvinssås eller med friterade tigerräkor med sötsur sås. Sankt Anna Riesling 2019 bör drickas från Riesling-glas som Difference Crisp från Orrefors eller Veritas från Riedel eller Esprit från Peugeot eller Atelier från Luigi Bormioli. Jordmånen i vingårdarna för vinet utgörs av lerskiffer. Druvorna handskördas och noga selekteras i både vingårdarna och vid ankomst till vineriet. Efter avstjälknings- och krossningsprocessen går druvmassan som består av fruktkött, druvskal och kärnor in i pressmaskin där den kallmacereras i ca 12 timmar under en temperatur runt 10°C. När pressningen är färdig hälls musten på rostfria ståltankar där den jäses under en kontrollerad temperatur mellan 15 och 20 grader. Efter jäsningen lagras vinet på sin jästfällning på de samma rostfria ståltankarna som det hade jästs på i några månader. Efter lagringen vinet lätt filtreras, buteljeras och sedan lagras i några veckor innan det släpps på marknaden.

 

Augusti 2020: Graham's, Late Bottled Vintage, 2014 (159 kr; SB:s artnr 8000) portvin, Porto, Douro, Portugal, 3,5 NJP av 5,0 NJP (85 poäng av 100 poäng) (2020-08-07 av Nenad Jelisic)

 

Jag kommer inte ihåg när jag senast provade ett så gott Graham's Late Bottled Vintage-portvin som det här. Trots att årgång 2014 var inte så bra lyckades Graham's att göra ett riktigt bra portvin. Vinet har en underbar mycket söt doft som är fylld med Crème de Cassis, torkade röda druvor, torkade dadlar, torkade fikon, nytt malet kaffe, svart peppar, kakaorik mörkchoklad, tobak och söta kryddor. Mycket söt smak som är fylld med torkade svarta körsbär, Crème de Cassis, romrussin, svart peppar, söta kryddor, tobak, kakaorik mörkchoklad, torkade fikon och torkade dadlar. Balansen mellan vinets sötma och vinets syra/tanniner är sagolik. Om vinets smak skulle vara lika bra som dess doft skulle det få 5,0 NJP av 5,0 NJP. Det har en riktigt bra utvecklingspotential, minst 10 år dvs till år 2030, och kommer under dessa år att uppnå 4,0 NJP eller ännu mer. Graham's Late Bottled Vintage 2014 är en blandning av fyra olika druvsorter: Touriga Franca, Touriga Nacional, Tinta Amarela och Tinta Barroca. Vinets framställningsprocess går till enligt följande: druvorna skördas och selekteras per hand och efter skörden levereras druvorna till vineriet där avstjälkas dem och sedan läggs i låga stenkaren (lagares) där trampas (krossas) dem av mekaniserade fötter. Efter avstjälknings- och krossningsprocessen jäses druvmassan som består av fruktkött, druvskal och kärnor i stenkaren tills den har en alkoholstyrka på 6 till 8% då förstärkts den till 19 till 21% med 77% vinsprit. Sedan separeras vinet från druvmassan och lagras i stora ekfat 5 år innan det släps på marknaden. Med Late Bottled Vintage menas det att portvinet kommer från en enda årgång och att det har lagrats på stora ekfat mellan 4 och 6 år. Bry dig inte om vinets sediment i det näst sista eller sista glaset. Sedimentet bara visar att producenten inte har alls filtrerat vinet. Vinet kommer att passa strålande med massor av olika ostar som Castello Blue, Gorgonzola, Parmigiano Reggiano, Roquefort, Stilton, och Västerbotten. Eller med mindre söt körsbärspaj, blåbärspaj och äppelpaj eller med kakaorik mörkchoklad eller med pannkakor fyllda med Nutella, mycket finriven mörk choklad och valnötter eller med kladdkaka, men så lite söt som möjligt. Eller bara njut av det utan någon mat. Jag rekommenderar att ni börjar dricka Graham's Late Bottled Vintage 2014 vid 8°C (till skillnad vad flesta av vinsidor rekommenderar) och låt det långsamt växa/öppnas i glaset medan ni dricker det. Om ni kan drick det från Riedel Vinum Port eller Orrefors Difference Sweet eller Orrefors Elixir.

 

Juli 2020: Alburejo, Oloroso, NV (89 kr; 375 ml; SB:s artnr 8386) vitt torr sherry, Jerez, Spanien, 4,0 NJP av 5,0 NJP (90 poäng av 100 poäng) (2020-07-05 av Nenad Jelisic)

 

Äntligen ett Sherry Oloroso-vin som imponerar. Den senaste gången jag provade ett så gott Sherry Oloroso-vin var det för flera år sedan. I doften finner man russin, kanel, valnötter, torkade fikon och bränt socker. Smaken är frisk och lite saltig. I den finner man bränt socker, valnötter, citrusfrukter, torkade fikon, gröna äpplen, kanel och russin. Alburejo Oloroso NV görs av 100% Palomino Fino (gröna druva) som enligt spansk lag måste komma från det triangelformade området mellan Jerez, Sanlúcar de Barrameda och El Puerto de Santa María i Spanien. Druvorna för det här Sherry Oloroso-vinet odlas på tre typer av jordmån: den första typen, som är nästan vit och kallas albariza, består till 50% av kalk och resten av lera, kalksten och sand, den andra typen, som är mörk brun och kallas barros, består till 10% av kalk och resten domineras av lera samt den tredje typen, som är gulaktig och kallas arenas, består till 10% av kalk och resten domineras av sand. Vinets framställningsprocess går till enligt följande: druvorna skördas i början av september, efter skörden levereras druvorna snabbt till vineriet så att inte oxidering förstör druvor, druvorna avstjälkas och pressas försiktigt, den pressade musten, från den första pressningen, jäses i rostfria ståltankar tills jäsningsprocess är färdig, det färdigt jästa torra vinet med en alkoholstyrka på 11-12% förstärkts med stark vinsprit till runt 18% och sedan genomgår en minst 10 år lång solera-process. Solera-process innebär att 4 till 7 lager av 600 liters ekfat ligger på varandra. De ekfat som är längst ner innehåller de äldsta vinerna och det är från de som vinet tappas på flaska. Efter att vinet har tagits ur de nedersta ekfaten fylls samma mängd (max 33% per år) på ur ekfaten som ligger närmast ovanför och så vidare. Vinets högre alkoholhalt gör att florskikt (en hinna av jästsvamp) inte bildas. Notera här att viner som lagras på ekfat som bildar florskikt kommer inte i kontakt med syre och därför blir torrare än viner som inte har bildat florskikt, och kommer i kontakt med syre. Alburejo Oloroso NV lite saltiga och mycket långa och friska eftersmaken gör att det kommer att passa riktigt bra som aperitif. Jag garanterar att strax efter att du har druckit den kommer du att bli sugen på mat. Kyla det ner till 8°C och sedan njut av den medan komplexitet växer i ditt glas under tiden. Drick det, om möjligt, från Orrefors Elixir Connaisseur eller Riedel Sommeliers Sherry eller Spiegelau Willsberger Anniversary. När maten är i frågan rekommenderar jag kallskuret eller panerad torsk eller panerad ostron eller panerade räkor eller panerad rödspätta eller alla typer av tapas eller krämig hummersoppa.  Vinet kommer inte att utvecklas vidare, men tack vare dess komplexitet och vinsyra kommer det att vara gott att dricka i många år framåt.

Föregående sida   Nästa sida

NJ Wines

bottom of page