top of page

Viner som har fått 4,0 NJP av 5,0 NJP, del 5 av 5 (2021-05-09)

Här presenteras både viner som finns på Systembolaget (med sitt artikelnummer; SB:s artnr) och de som inte finns på Systembolaget. Bara vinerna som fortfarande har utvecklingspotential (den största majoriteten av vinerna här) och de få andra som inte har någon utvecklingspotential, men fortfarande är i riktigt bra tillstånd att drickas redovisas här. Detta gäller oberoende vilket år vinet/vinerna provades. OBS att om något vin har utvecklingspotential framgår det från vinets beskrivning.
 
Viner som har fått 3,5 NJP av 5,0 NJP   Viner som har fått 4,0 NJP av 5,0 NJP   Viner som har fått 4,5 NJP av 5,0 NJP   Viner som har fått 5,0 NJP av 5,0 NJP
 
Del 1 av 5   Del 2 av 5   Del 3 av 5   Del 4 av 5   Del 5 av 5

Pfaffl, Goldjoch, Grüner Veltliner, Weinviertel DAC Reserve, 2015, vitt torrt vin, Weinviertel, Österrike, 4,0 NJP av 5,0 NJP (90 poäng av 100 poäng) (2016-04-23 av Nenad Jelisic)

 

Friskhet, lime och citron, och mineralitet känns verkligen på tungan. En riktigt bra balans mellan friskheten, mineraliteten och koncentrationen. Tydlig honung, vitpeppar, aprikos och gröna äpplen känns i både doften och smaken. Inslag av söta kryddor och örter. Vinstockarna som används för Pfaffl Goldjoch Grüner Veltliner är runt 20 år gamla, och växer på en jordmån bestående av löss och sand. Vinets druvor selekteras noga i både fält och vinkällare och sedan avstjälkas dem och krossas mycket försiktigt. Den krossade massan bestående av must, fruktkött, druvskal och kärnor macereras i 10 timmar och sedan pressas den. Både jäsning och lagring sker på stora ekfat, och efter 6 månader är vinet redo att buteljeras. Goldjoch Grüner Veltliner 2015 passar riktigt bra som en underbar aperitif (speciellt under sommaren) eller till färska räkor med en god sås gjord av crème fräsch, sweet chili sås och mycket lite färsk pressad vitlök, samt nybakade baguetter, eller till grillad eller stekt kalkon med kokt potatis och brunsås som är gjord på spad från stekning. Drick vinet vid 8 till 10°C. Vinet kan lagras uppemot 5 år.

Onn'Anto, Riserva, Falerno del Massico, Nugnes, 2008, rött torrt blandat vin, Kampanien, Italien, 4,0 NJP av 5,0 NJP (90 poäng av 100 poäng) (2015-12-05 av Nenad Jelisic)

 

Wow! Vilken doft och smakrikedom. Väl integrerade tanniner, bra koncentration och fruktighet. I både doften och smaken känner man tydligt vanilj, kardemumma, rostade kastanjer, lakrits, kanel, mogna mörka bär, viol och vitt peppar. Onn'Anto Riserva 2008 kommer från för oss som bor i Skandinavien väldigt lite kända appellationen Falerno del Massico DOC. Det består av tre olika druvor: Aglianico, Piedirosso och Primitivo. Utöver den riktigt vackra förpackningen har vinet en bra lagringspotential, uppemot 7 år (till år 2022). Onn'Anto Riserva 2008 vinner på att dekanteras (luftas). Men i stället för dekantering föreslår jag att du ska ta fram ett riktigt bra Bordeaux vinglas och njuta av vinets underbara utveckling i glaset. Vinet ska börja drickas vid 18°C. Pizza Capricciosa eller Vesuvio, grillade lam- eller griskotletter med potatisklyftor och krämig kantarellsås, älgbiffar med rödvinssås och smörigt potatismos, Boeuf Bourguignon gryta samt mögelostar som Blå Costello, Gorgonzola och Roquefort eller mjuka ostar som Brie, Camembert och Monte Enebro kommer att passa riktigt bra med detta underbara vin. Vinet går inte att köpa i Sverige, men det går att beställa från vårt grannland Danmark, där det kostar 400 DKK eller 276 DKK vid köp av 6 flaskor.

​​Föregående sida

NJ Wines

bottom of page