top of page

Viner som har fått 4,0 NJP av 5,0 NJP, del 5 av 5

Här presenteras både viner som finns på Systembolaget (med sitt artikelnummer; SB:s artnr) och de som inte finns på Systembolaget. Bara vinerna som fortfarande har utvecklingspotential (den största majoriteten av vinerna här) och de få andra som inte har någon utvecklingspotential, men fortfarande är i riktigt bra tillstånd att drickas redovisas här. Detta gäller oberoende vilket år vinet/vinerna provades. OBS att om något vin har utvecklingspotential framgår det från vinets beskrivning.
 
Viner som har fått 3,5 NJP av 5,0 NJP   Viner som har fått 4,0 NJP av 5,0 NJP   Viner som har fått 4,5 NJP av 5,0 NJP   Viner som har fått 5,0 NJP av 5,0 NJP
 
Del 1 av 5   Del 2 av 5   Del 3 av 5   Del 4 av 5   Del 5 av 5

Merryvale Vineyards, Profile, 2015, rött torrt blandat vin, Napa Valley, North Coast, Kalifornien, USA, 4,0 NJP av 5,0 NJP (90 poäng av 100 poäng) (2019-06-02 av Nenad Jelisic)

 

Profile 2015 är ett vin man blir glad av att få prova. Det är svårt att sluta le när man har doftat och smakat på vinet. Vinet visar verkligen hur hög klass Merryvale Vineyardss vingårdar och vinframställning håller. Doften är mycket komplex med svartvinbär, mörka körsbär, mörk choklad och lätta toner av ceder och rostade kaffebönor. Smaken är lång och elegant med en sammetslen tanninstruktur i kombination med väl avvägd vinsyra. Ett mycket välbalanserat vin där eftersmaken sitter kvar en lång stund. Det här vinet är fantastiskt att drickas nu och vinner på dekantering. De som verkligen vill njuta av hur vinet utvecklas i glaset rekommenderas dock att inte dekantera det. Vinet kommer att fortsätta att utvecklas i minst 10 år till dvs till år 2029. Merryvale Vineyards Profile 2015 passar fantastiskt till grillade lammkotletter med smörigt potatismos och rödvinssås eller med en klassisk Coeur de filet Provencale med vitlöksstekt potatis eller med olika typer av hårda ostar som Cheddar, Svecia, Västerbottensost, Parmesan och Grana Padano. Drick vinet vid 18°C i riktiga Bordeaux-glas, om möjligt, från Orrefors, Kosta Boda, Spiegelau eller Riedel. Druvorna till Merryvale Vineyards Profile 2015 kommer från en brant del av vingården Profile Estate Vineyard som ligger i östra hörnet av St. Helena appellationen (AVA). Vinet är producerat på en druvblandning av 90% Cabernet Sauvignon, 5% Petit Verdot och 5% Cabernet Franc. Druvorna plockas för hand nattetid för att dem ska komma in vineriet tidigt på morgonen och så fräscha som möjligt. Sortering av druvorna sker för hand. Varje del av vingården jäses separat i små tankar. Efter att vinet har jästs och macererats i 15 dagar tappas det över till ekfat där först sker malolaktisk jäsning och sedan en 26 månader lång lagring. 80% av ekfaten utgörs av nya franska ekfat. Efter lagringen tappas vinet på flaska utan klarning och filtrering.

 

Masi, Amarone, Costasera, 2012, rött torrt blandat vin, Amarone della Valpolicella, Valpolicella, Veneto, Italien, 4,0 NJP av 5,0 NJP (90 poäng av 100 poäng) (2017-07-01 av Nenad Jelisic)

 

Vinets årgång 2012 räknas till en av de bästa i Amarone della Valpolicellas historia. Det här vinet är utan tvekan ett av de bästa Masi Amarone-vinerna som jag har provat under de senaste 25 åren. Druvorna (70% Corvina, 25% Rondinella och 5% Molinara) för Masi Amarone Costasera går genom en process som kallas appassimento, som innebär att druvorna lufttorkas i 100 till 120 dagar. Masi Amarone Costasera 2012 är ett kryddigt, koncentrerat, smakrikt, fruktigt och tanninrikt vin, med en mycket bra lagringspotential (minst 20 år). Oberoende att vinet har en ”ovanlig" hög alkoholstyrka, 15% (ej ovanlig för Amarone-viner), känns inte det när man dricker vinet, och det kan man tacka till vinets perfekta balans mellan fruktighet, syra och tanniner. Från den första sekunden när vinet kommer i munnen känner man en explosion av söta kryddor (kanel, kardemumma och vanilj), torkade söta frukter (druvor, plommon och fikon) och sedan, i rätt moment, bemöts den söta känslan av tanniner samt mörk (kakaorik) choklad, vitpeppar, mogna mörka körsbär, björnbär, söt tobak och örter. Att få ett så gott vin, som har tillverkats av druvorna som hade förlorat uppemot 40% av sin vikt p.g.a. appassimento och som har en så bra lagringspotential, för 299 kr är helt otroligt. Ett sådant smakrikt, kryddigt och tanninrikt vin som det här passar hur bra som helst till grillad oxfilé/entrecôte med café de parissås och potatisgratäng, eller till renskavgryta med smörigt potatismos, eller till grillade fläskkotletter med grillad röd paprika, gul lök, tomater och bearnaisesås samt till hårda ostar som Cheddar, Svecia, Västerbottensost, Parmesan and Grana Padano. Masi Amarone Costasera 2012 ska serveras vid 18 till 19°C från Bordeaux-glas. Börja gärna med att servera det vid 16°C (när rumstemperatur är över 20°C eller utomhustemperatur är över 23°C) och sedan njut av när det börjar växa i glaset.

Pahlmeyer, Merlot, 2014, rött torrt blandat vin, Napa Valley, Kalifornien, USA, 4,0 NJP av 5,0 NJP (90 poäng av 100 poäng) (2017-03-26 av Nenad Jelisic)

 

Årgång 2014 består av 93% Merlot, 4% Petit Verdot, 2% Malbec och 1% Cabernet Sauvignon. I den fruktiga, söta och kryddiga doften finner man vanilj, vit choklad, kardemumma, mörka körsbär, viol, torkade katrinplommon, espresso och björnbär. I den koncentrerade, fruktiga och smakrika smaken finner man söta kryddor, mörka körsbär, vitpeppar, mogna katrinplommon, kakaorik mörk choklad och hallon. Tack vare det underbara samspelet mellan vinets tanniner, syra och fruktighet känns vinet sammetslen i munnen. Pahlmeyer Merlot 2014 har en riktig bra utvecklingspotential, uppemot 12 år dvs till 2029. Det vinner på dekantering, men om du vill känna hur det underbart växer (utvecklas) i glaset dekantera det inte. Det passar bäst med grillade lammkotletter med smörigt potatismos och rödvinssås eller med grillad entrecôte/oxfilé med potatisgratäng och rödvinssås eller med olika typer av hårda ostar som Cheddar, Svecia, Västerbottensost, Parmesan och Grana Padano. Efter noggrann selektering i fält selekteras druvklasarna för vinet igen både maskinellt och manuellt när dem kommer till vineriet. Efter försiktigt avstjälkning selekteras druvor manuellt. Sedan pressas druvorna försiktigt, must kall macereras i fem dagar och sedan jäses från två till fem veckor. Det färdigt jästa vinet lagras på 85% nya amerikanska och franska ekfat i 20 månader. Drick vinet vid 18°C i riktiga Bordeaux-glas, om möjligt, från Orrefors, Kosta Boda, Spiegelau eller Riedel.

​​Föregående sida

NJ Wines

bottom of page