

Viner som har fått 4,0 NJP av 5,0 NJP, del 4 av 5 (2021-05-09)
Här presenteras både viner som finns på Systembolaget (med sitt artikelnummer; SB:s artnr) och de som inte finns på Systembolaget. Bara vinerna som fortfarande har utvecklingspotential (den största majoriteten av vinerna här) och de få andra som inte har någon utvecklingspotential, men fortfarande är i riktigt bra tillstånd att drickas redovisas här. Detta gäller oberoende vilket år vinet/vinerna provades. OBS att om något vin har utvecklingspotential framgår det från vinets beskrivning.
Viner som har fått 3,5 NJP av 5,0 NJP Viner som har fått 4,0 NJP av 5,0 NJP Viner som har fått 4,5 NJP av 5,0 NJP Viner som har fått 5,0 NJP av 5,0 NJP
Del 1 av 5 Del 2 av 5 Del 3 av 5 Del 4 av 5 Del 5 av 5
Masi, Amarone, Costasera, 2012, rött torrt blandat vin, Amarone della Valpolicella, Valpolicella, Veneto, Italien, 4,0 NJP av 5,0 NJP (90 poäng av 100 poäng) (2017-07-01 av Nenad Jelisic)
Vinets årgång 2012 räknas till en av de bästa i Amarone della Valpolicellas historia. Det här vinet är utan tvekan ett av de bästa Masi Amarone-vinerna som jag har provat under de senaste 25 åren. Druvorna (70% Corvina, 25% Rondinella och 5% Molinara) för Masi Amarone Costasera går genom en process som kallas appassimento, som innebär att druvorna lufttorkas i 100 till 120 dagar. Masi Amarone Costasera 2012 är ett kryddigt, koncentrerat, smakrikt, fruktigt och tanninrikt vin, med en mycket bra lagringspotential (minst 20 år). Oberoende att vinet har en ”ovanlig" hög alkoholstyrka, 15% (ej ovanlig för Amarone-viner), känns inte det när man dricker vinet, och det kan man tacka till vinets perfekta balans mellan fruktighet, syra och tanniner. Från den första sekunden när vinet kommer i munnen känner man en explosion av söta kryddor (kanel, kardemumma och vanilj), torkade söta frukter (druvor, plommon och fikon) och sedan, i rätt moment, bemöts den söta känslan av tanniner samt mörk (kakaorik) choklad, vitpeppar, mogna mörka körsbär, björnbär, söt tobak och örter. Att få ett så gott vin, som har tillverkats av druvorna som hade förlorat uppemot 40% av sin vikt p.g.a. appassimento och som har en så bra lagringspotential, för 299 kr är helt otroligt. Ett sådant smakrikt, kryddigt och tanninrikt vin som det här passar hur bra som helst till grillad oxfilé/entrecôte med café de parissås och potatisgratäng, eller till renskavgryta med smörigt potatismos, eller till grillade fläskkotletter med grillad röd paprika, gul lök, tomater och bearnaisesås samt till hårda ostar som Cheddar, Svecia, Västerbottensost, Parmesan and Grana Padano. Masi Amarone Costasera 2012 ska serveras vid 18 till 19°C från Bordeaux-glas. Börja gärna med att servera det vid 16°C (när rumstemperatur är över 20°C eller utomhustemperatur är över 23°C) och sedan njut av när det börjar växa i glaset.
Campo Viejo, Gran Reserva, 2010, rött torrt blandat vin, Rioja, Spanien, 4,0 NJP av 5,0 NJP (90 poäng av 100 poäng) (2017-05-06 av Nenad Jelisic)
Wow, vilket bra Gran Reserva-vin! Att både Reserva 2012 och Gran Reserva 2010 fick 3,5 NJP respektive 4,0 NJP säger en hel del om vilka bra viner produceras av Campo Viejo. Campo Viejo Gran Reserva 2010 har en lång eftersmak, väl integrerade tanniner och känns sammetslen i munnen. Doft, som är både kryddig och komplex, av vanilj, tobak, läder, russin, svart te, katrinplommon och mogna bär som blåbär och björnbär. Smak, som är kryddig, smakrik och komplex, av vitpeppar, mörk choklad, mörka körsbär, tobak, espresso, svart te och torkade frukter. Vinet består av 85% Tempranillo, 10% Graciano och 5% Mazuelo. Druvorna för vinet kommer från Campo Viejos olika vingårdar i Rioja Alta, Rioja Baja och Rioja Alavesa. Efter selektering i både vingårdar och vineri, försiktig avstjälkning och pressning, jäses/macereras vinet på rostfria ståltankar vid en kontrollerad temperatur av 28°C under en 20 dagar lång period. Efter jäsningen och macereringen lagras vinet 24 månader på 225 liters franska ekfat (80%) och 1,000 liters amerikanska ekfat (20%) samt slutligen på flaska under 36 månader. Maträtter som passar utmärkt till vinet är pizza vesuvio, pizza capricciosa, pasta carbonara och grillad kyckling eller grillad kyckling fylld med rökt bacon med nybakat ciabatta och mild ajvar. Dekantera vinet i 4 timmar och sedan börja njuta det vid 16°C till 18°C från Bordeaux-glas. Campo Viejo Gran Reserva 2010 kan lagras uppemot 7 år dvs till 2024.
Pahlmeyer, Merlot, 2014, rött torrt blandat vin, Napa Valley, Kalifornien, USA, 4,0 NJP av 5,0 NJP (90 poäng av 100 poäng) (2017-03-26 av Nenad Jelisic)
Årgång 2014 består av 93% Merlot, 4% Petit Verdot, 2% Malbec och 1% Cabernet Sauvignon. I den fruktiga, söta och kryddiga doften finner man vanilj, vit choklad, kardemumma, mörka körsbär, viol, torkade katrinplommon, espresso och björnbär. I den koncentrerade, fruktiga och smakrika smaken finner man söta kryddor, mörka körsbär, vitpeppar, mogna katrinplommon, kakaorik mörk choklad och hallon. Tack vare det underbara samspelet mellan vinets tanniner, syra och fruktighet känns vinet sammetslen i munnen. Pahlmeyer Merlot 2014 har en riktig bra utvecklingspotential, uppemot 12 år dvs till 2029. Det vinner på dekantering, men om du vill känna hur det underbart växer (utvecklas) i glaset dekantera det inte. Det passar bäst med grillade lammkotletter med smörigt potatismos och rödvinssås eller med grillad entrecôte/oxfilé med potatisgratäng och rödvinssås eller med olika typer av hårda ostar som Cheddar, Svecia, Västerbottensost, Parmesan och Grana Padano. Efter noggrann selektering i fält selekteras druvklasarna för vinet igen både maskinellt och manuellt när dem kommer till vineriet. Efter försiktigt avstjälkning selekteras druvor manuellt. Sedan pressas druvorna försiktigt, must kall macereras i fem dagar och sedan jäses från två till fem veckor. Det färdigt jästa vinet lagras på 85% nya amerikanska och franska ekfat i 20 månader. Drick vinet vid 18°C i riktiga Bordeaux-glas, om möjligt, från Orrefors, Kosta Boda, Spiegelau eller Riedel.
Tamaral, 2014, rött torrt blandat vin, Ribera del Duero, Spanien, 4,0 NJP av 5,0 NJP (90 poäng av 100 poäng) (2017-02-04 av Nenad Jelisic)
Äntligen ett riktigt bra vin från Ribera del Duero. Tyvärr varierar vinets kvalité från flaska till flaska, visa flaskor fick 4,0 NJP medan de andra fick 3,0 NJP. Här recenserar jag flaskan som fick 4,0 NJP. Det som kännetecknar vinet som fick 4,0 NJP i jämförelse med vinet som fick 3,0 NJP är en högre sötma och en bättre balans. Jag verkligen hoppas att den flaskan som ni öppnar tillhör till 4,0 NJP-flaskor. Tamaral 2014 består av 95% Tempranillo och 5% Cabernet Sauvignon. Underbart samspel mellan vinsyra, tanniner och fruktighet. Vilken underbar sötaktig doft av torkade mörka körsbär, torkade katrinplommon, kanel, vanilj och kardemumma. Smak av söta torkade mörka körsbär och torkade katrinplommon, kardemumma, vanilj och kokos. Tamaral 2014 kommer att utvecklas i uppemot 5 år dvs till uppemot 2022. Det ska drickas från stora Bordeaux glas, men innan det borde det avluftas åtminstone 300 minuter. Parmesan, Grana Padano, Västerbottensost, Cheddar, grillad entrecote med potatisgratäng, renskavgryta med smörigt potatismos (eller jasminris) samt mustig Boeuf Bourguignon rekommenderas med det. Det ska drickas vid 18-19°C. Vindruvorna för Tamaral kommer från vingårdar planterade på sedimenterad sand och sten som underlagras av lager som består av kalksten, märgel och krita. Druvorna till detta vin skördades för hand varefter de pressades skonsamt. Musten jäste på temperaturkontrollerade ståltankar varefter vinet lagrades på nya, franska 225-liters ekfat i 12 månader.


NJ Wines
![]() | ![]() | ![]() | ![]() |
---|---|---|---|
![]() | ![]() |