

Viner som har fått 4,0 NJP av 5,0 NJP, del 3 av 5 (2021-05-09)
Här presenteras både viner som finns på Systembolaget (med sitt artikelnummer; SB:s artnr) och de som inte finns på Systembolaget. Bara vinerna som fortfarande har utvecklingspotential (den största majoriteten av vinerna här) och de få andra som inte har någon utvecklingspotential, men fortfarande är i riktigt bra tillstånd att drickas redovisas här. Detta gäller oberoende vilket år vinet/vinerna provades. OBS att om något vin har utvecklingspotential framgår det från vinets beskrivning.
Viner som har fått 3,5 NJP av 5,0 NJP Viner som har fått 4,0 NJP av 5,0 NJP Viner som har fått 4,5 NJP av 5,0 NJP Viner som har fått 5,0 NJP av 5,0 NJP
Del 1 av 5 Del 2 av 5 Del 3 av 5 Del 4 av 5 Del 5 av 5
Real Tesoro del Principe, Amontillado, NV (99 kr; 375 ml; SB:s artnr 8366) torr sherry, Jerez, Spanien, 4,0 NJP av 5,0 NJP (90 poäng av 100 poäng) (2018-07-08 av Nenad Jelisic)
Denna sherry har allt som jag förväntar mig att en torr sherry borde ha. Komplexitet, en riktig bra aptitretande syra, bra sälta och lång eftersmak som stannar kvar i evighet i munnen. Den görs av Palomino Fino (gröna druva) som enligt spansk lag måste komma från det triangelformade området mellan Jerez, Sanlúcar de Barrameda och El Puerto de Santa María i Spanien. Sherrys framställningsprocess går till enligt följande: druvorna skördas i början av september, efter skörden levereras druvorna snabbt till vineriet så att inte oxidering förstör druvor, druvorna avstjälkas och pressas försiktigt, den pressade musten, från den första pressningen, jäses i rostfria ståltankar tills jäsningsprocess är färdig, det färdigt jästa torra vinet med en alkoholstyrka på 11-12% förstärkts med starkt vinsprit till 15-19% och sedan genomgår solera-process. I vissa ekfat under solera-processen bildas det ett florskikt (en hinna av jästsvamp) under lagringen och i vissa inte. Vinet, som lagras på ekfat och som har bildat florskikt, kommer inte i kontakt med syre, och därför blir torrare än vinet som inte har bildat florskikt, kommer i kontakt med syre. Real Tesoro del Principe Amontillado har lagrats under florskikt i över 8 år och sedan utan florskikt i minst 8 år till. I både doften och smaken träder tydligt fram torkade fikon, aprikos, apelsin och druvor; rostade nöter och bränt socker. Jag vet att flesta av er som kommer att läsa denna recension kommer att bli ifrågasättande eftersom den handlar om en torr sherry, men snälla ge denna sherry en chans och jag lovar att ni inte kommer att ångra det. Real Tesoro del Principe Amontillado kommer att passa extremt bra som aperitif. Kyla den ner till 8°C och sedan njut av den medan komplexitet växer i ditt glas under tiden. Jag garanterar att strax efter att du har druckit den kommer du att bli sugen på mat. När maten är i frågan rekommenderar jag kallskuret eller panerad torsk eller panerad ostron eller panerade räkor eller panerad rödspätta eller alla typer av tapas eller krämig hummersoppa.
Charles Heidsieck, Brut Réserve, NV (469 kr; SB:s artnr 77522) vitt torrt blandat mousserande vin, Reims, Champagne, Frankrike, 4,0 NJP av 5,0 NJP (90 poäng av 100 poäng) (2018-05-06 av Nenad Jelisic)
NJ Wines valde denna champagne som årets bästa champagne 2014 och 2015 och nu hävdar NJ Wines att just nu, och den har varit det ganska länge, är denna champagne världens mest prisvärda champagne. Charles Heidsieck Brut Réserve är en blandning av Pinot Noir, Pinot Meunier och Chardonnay. Att Charles Heidsieck Brut Réserve har en så hög kvalitet kan förklaras genom att hela 40% av reserve vin (de äldsta av dem 20 år gamla) används för den, som är unikt för champagne i denna prisklass. Så mycket jag vet är det bara Krug Grand Cuvée, som kostar tre gånger mer, som använder ungefär samma mängd av reserve vin (30 till 50%). Här pratar vi om en riktig komplex och sofistikerad champagne som borde drickas till alla stora firande (nyårsafton, bröllop, födelsedagar osv) eller till när man vill belöna sig själv och sin käraste efter en tung arbetsvecka eller till när man vill bara njuta av livet. Charles Heidsieck Brut Réserve har en komplex och riklig smak av rostat bröd, rostade nötter och mogen frukt (gula äpplen och gula päron). Till denna rikliga och komplexa smak tillkommer friska toner av citrus, bra mineralitet och en riktig lång eftersmak. Den passar väldigt väl som aperitif eller till smörstekta (lagom) tandoori kryddade, och i några sekunder med lite champagne kokta, pilgrimsmusslor. Självklart att denna strålande champagne passar också alldeles utmärkt till grillad lax med vitvinssås och små kokta potatis eller till en klassisk räkmacka. Vinet är i perfekt tillstånd nu och kommer inte att vinna på lagring. Det ska drickas vid 8°C, om möjligt, i riktiga champagne glas från Orrefors, Kosta Boda, Spiegelau eller Riedel.
Churchill's, Late Bottled Vintage, 2012, portvin, Porto, Portugal, 4,0 NJP av 5,0 NJP (90 poäng av 100 poäng) (2018-01-06 av Nenad Jelisic)
Det som jag gillar med detta underbara portvin är dess otroliga balansen mellan dess höga sötma, syra och tanniner samt dess jättelånga söta, nötiga och kakaorika eftersmak. I doften träder tydligt fram russin, kakaorik mörkchoklad, fikon, kanderade körsbär, söta kryddor och vitpeppar. I smaken träder tydligt fram söta kryddor, kakaorik mörkchoklad, valnötter, fikon, söta mörka körsbär, svartpeppar, blåbärssylt och röstade mandel. Det som mest imponerar med det här portvinet är att det kommer från en inte så bra årgång. Under år 2012 kom inte regn när den borde och när det kom det för sent. Churchill (producenten) stressade inte med skörden och utnyttjade regnets sena ankomsten till maximum. Det här vinets framställningsprocess går till enligt följande: druvorna skördas per hand, efter skörden levereras druvorna till vineriet, avstjälkas och läggs i låga stenkaren (lagares) där de trampas av mekaniserade fötter, sedan jäses musten tillsammans med skalen i stenkaren tills den har en alkoholstyrka på 6 till 8% då förstärkts den till 19 till 21% med 77% vinsprit. Sedan lagras vinet i stora ekfat 4 år innan det släps på marknaden. Med Late Bottled Vintage menas det att portvinet kommer från en enda årgång och att det har lagrats på stora ekfat mellan 4 och 6 år. Churchill's Late Bottled Vintage 2012 kan lagras mellan 7 och 10 år. Lagringen kommer bara att göra det mer komplex och omotståndlig att dricka. Bry dig inte om vinets sediment i det näst sista eller sista glaset. Sedimentet bara visar att producenten inte har alls filtrerat vinet. Vinet kommer att passa strålande med massor av olika ostar som Parmigiano-Reggiano, Grana Padano, Gorgonzola, Camembert, Stilton, Västerbotten och Castello Blue. Eller med körsbärspaj (ej för söt) eller blåbärspaj (ej för söt) eller kakaorik mörkchoklad. Eller bara njut av det utan någon mat. Jag rekommenderar att ni börjar dricka detta underbara portvin vid 8°C (till skillnad vad flesta av vinsidor och den själva producenten rekommenderar) och låt det långsamt växa i glaset medan ni dricker det. Om du kan drick vinet från Riedel Vinum Port eller Orrefors Difference Sweet eller Orrefors Elixir.
Tommasi, Amarone della Valpolicella Classico, 2013, rött torrt blandat vin, Valpolicella, Veneto, Italien, 4,0 NJP av 5,0 NJP (90 poäng av 100 poäng) (2017-12-03 av Nenad Jelisic)
Jag har aldrig gett mindre än 3,0 NJP till något Tommasi Amarone della Valpolicella Classico. Inte heller denna årgång har gjort mig besviken. Tvärtom, denna årgång är en av de bästa som jag har provat av Tommasi Amarone della Valpolicella Classico. En strålande balans mellan tanniner, syra, fruktighet och 15% alkohol. Till skillnad från 99% av Amarone-viner avslöjar inte vinet så mycket i doften, speciellt inte när man börjar dricka det. Doften kan definitivt beskrivas som nyanserad och inte som kryddig. I den finner man mogna blå plommon, mogna mörka körsbär, mjölkchoklad, russin, fikon och inslag av söta kryddor. Smaken är kryddig och nyanserad. I den finner man mörk choklad, vitpeppar, torkade mörka körsbär, mogna blå plommon, vanilj, russin, nötter och örter. Tommasi, Amarone della Valpolicella Classico 2013 består av följande druvor: 50% Corvina, 30% Rondinella, 15% Corvinone och 5% Oseleta. Druvorna lufttorkas i 4 månader innan de pressas, och sedan lagras vinet i 30 månader i 3,500 liter slavonska ekfat. Ett sådant smakrikt, kryddigt och tanninrikt vin som det här passar hur bra som helst till grillad oxfilé/entrecôte med café de parissås och potatisgratäng, eller till renskavgryta med smörigt potatismos, eller till grillade fläskkotletter med grillad röd paprika, gul lök, tomater och bearnaisesås samt till hårda ostar som Cheddar, Svecia, Västerbottensost, Parmesan and Grana Padano. Tommasi Amarone della Valpolicella Classico 2013 ska serveras vid 18 till 19°C i Bordeaux-glas. Börja gärna med att servera det vid 16°C (när rumstemperatur är över 20°C eller utomhustemperatur är över 23°C) och sedan njut av när det börjar växa i glaset. Ska vinet drickas idag bör det dekanteras i en timme. Vinet har en bra lagringspotential, uppemot 10 år.


NJ Wines
![]() | ![]() | ![]() | ![]() |
---|---|---|---|
![]() | ![]() |