top of page

Viner som har fått 4,0 NJP av 5,0 NJP, del 3 av 5 (2021-05-09)

Här presenteras både viner som finns på Systembolaget (med sitt artikelnummer; SB:s artnr) och de som inte finns på Systembolaget. Bara vinerna som fortfarande har utvecklingspotential (den största majoriteten av vinerna här) och de få andra som inte har någon utvecklingspotential, men fortfarande är i riktigt bra tillstånd att drickas redovisas här. Detta gäller oberoende vilket år vinet/vinerna provades. OBS att om något vin har utvecklingspotential framgår det från vinets beskrivning.
 
Viner som har fått 3,5 NJP av 5,0 NJP   Viner som har fått 4,0 NJP av 5,0 NJP   Viner som har fått 4,5 NJP av 5,0 NJP   Viner som har fått 5,0 NJP av 5,0 NJP
 
Del 1 av 5   Del 2 av 5   Del 3 av 5   Del 4 av 5   Del 5 av 5

 

Morlet Family Vineyards, Cœur de Vallée, Cabernet Sauvignon, 2014, rött torrt blandat vin, Oakville, Napa Valley, North Coast, Kalifornien, USA, 4,0 NJP av 5,0 NJP (90 poäng av 100 poäng) (2020-05-02 av Nenad Jelisic)

 

Det här vinet vinner mycket på dekantering. Dess smakrikedom, doftrikedom och komplexitet gynnas starkt av det. Doften är underbar, söt kryddig och komplex med söta kryddor, kakaorik mörk choklad, söt tobak, torkade mörka körsbär, crème de cassis och torkade plommon. Smaken är komplex och söt kryddig med kakaorik mörk choklad, söta kryddor, mörka mogna körsbär, söt tobak och svart peppar. Samspelet mellan tanniner, syra och fruktighet är riktigt bra. Morlet Family Vineyards Cœur de Vallée Cabernet Sauvignon 2014 kommer att utvecklas i minst 10 år dvs till minst 2030. Det består av 75% Cabernet Sauvignon och 25% Cabernet Franc. Jordmånen på vilken druvorna till detta vin växer består av alluviala jordar. Druvorna för vinet skördas för hand. Efter mycket noggrann selektering i både vingårdar och vineri, försiktig avstjälkning och krossning, jäses/macereras vinet med naturlig jäst på rostfria ståltankar och puncheon (600 liters stora ekfat). Efter jäsningen och macereringen lagras vinet 16 månader på nya barrique (225 liters stora ekfat) samt slutligen några veckor på flaskor. Vinet filtreras inte. Morlet Family Vineyards Cœur de Vallée Cabernet Sauvignon 2014 ska serveras vid 18 till 19°C i Bordeaux-glas, om möjligt, från Orrefors, Kosta Boda, Spiegelau eller Riedel. Börja gärna med att servera det vid 16°C (när rumstemperatur är över 20°C eller utomhustemperatur är över 23°C) och sedan njut av det när det börjar växa i glaset. Ska vinet drickas idag bör det dekanteras i minst två timmar. Det ska avnjutas med renskavgryta med smörigt potatismos eller med viltgryta (vildsvin, rådjur och älg eller något av dessa) med kantareller eller karljohanssvamp och jasminris eller med burgundisk köttgryta (boeuf bourguignon) eller med köttbullar med gräddsås och smörigt potatismos eller med hårda ostar som Västerbottensost, Grana Padano och Parmesan. Morlet Family Vineyards Cœur de Vallée Cabernet Sauvignon 2014 är ett riktigt bra vin, men om du vill hamna i vinhimlen måste du prova Morlet Family Vineyards Passionnément Cabernet Sauvignon 2012. Ett 100% Cabernet Sauvignon-vin som fick 5,0 NJP av 5,0 NJP (100 poäng av 100 poäng) av NJ Wines i november 2018.

Merryvale Vineyards, Profile, 2015, rött torrt blandat vin, Napa Valley, North Coast, Kalifornien, USA, 4,0 NJP av 5,0 NJP (90 poäng av 100 poäng) (2019-06-02 av Nenad Jelisic)

 

Profile 2015 är ett vin man blir glad av att få prova. Det är svårt att sluta le när man har doftat och smakat på vinet. Vinet visar verkligen hur hög klass Merryvale Vineyardss vingårdar och vinframställning håller. Doften är mycket komplex med svartvinbär, mörka körsbär, mörk choklad och lätta toner av ceder och rostade kaffebönor. Smaken är lång och elegant med en sammetslen tanninstruktur i kombination med väl avvägd vinsyra. Ett mycket välbalanserat vin där eftersmaken sitter kvar en lång stund. Det här vinet är fantastiskt att drickas nu och vinner på dekantering. De som verkligen vill njuta av hur vinet utvecklas i glaset rekommenderas dock att inte dekantera det. Vinet kommer att fortsätta att utvecklas i minst 10 år till dvs till år 2029. Merryvale Vineyards Profile 2015 passar fantastiskt till grillade lammkotletter med smörigt potatismos och rödvinssås eller med en klassisk Coeur de filet Provencale med vitlöksstekt potatis eller med olika typer av hårda ostar som Cheddar, Svecia, Västerbottensost, Parmesan och Grana Padano. Drick vinet vid 18°C i riktiga Bordeaux-glas, om möjligt, från Orrefors, Kosta Boda, Spiegelau eller Riedel. Druvorna till Merryvale Vineyards Profile 2015 kommer från en brant del av vingården Profile Estate Vineyard som ligger i östra hörnet av St. Helena appellationen (AVA). Vinet är producerat på en druvblandning av 90% Cabernet Sauvignon, 5% Petit Verdot och 5% Cabernet Franc. Druvorna plockas för hand nattetid för att dem ska komma in vineriet tidigt på morgonen och så fräscha som möjligt. Sortering av druvorna sker för hand. Varje del av vingården jäses separat i små tankar. Efter att vinet har jästs och macererats i 15 dagar tappas det över till ekfat där först sker malolaktisk jäsning och sedan en 26 månader lång lagring. 80% av ekfaten utgörs av nya franska ekfat. Efter lagringen tappas vinet på flaska utan klarning och filtrering.

 

Gusbourne, Blanc de Blancs, 2013, vitt torrt mousserade vin, Kent, England, Storbritannien, 4,0 NJP av 5,0 NJP (90 poäng av 100 poäng) (2019-01-06 av Nenad Jelisic)

 

Det har hänt otroligt mycket med mousserande viner från England (Storbritannien) under de senaste femton åren. Och här är kommer det första mousserade vinet från grevskapet Kent i England, som är gjort enligt Champagne metoden, som får 4,0 NJP av 5,0 NJP. Att detta mousserande vin serveras som aperitif vid statsbesök på Buckingham Palace förvånar inte alls NJ Wines. Vinet har en underbar doft av rostat bröd, brioche och gula äpplen. Smaken är komplex och har en riktig bra mineralitet, och tydliga citrusfrukter, gula äpplen och hasselnötter. Det har en mycket bra balans mellan vinsyra, sötma, fruktighet och mineralitet. Gusbourne Blanc de Blancs 2013 har en bra lagringspotential uppemot 5 år (år 2024), men det kommer att bli drickbart avsevärt länge. Det kommer att passa väldigt väl som aperitif eller med lyxig hummersoppa med lite saffran eller med nykokta havskräftor eller med gratinerad hummer (ej kryddad med heta kryddor) eller med tunnbröd med kallrökt lax, pepparrot och färskost (typ Philadelphia Original) eller med Bouillabaisse (sydfransk soppa). Det ska drickas vid 8°C, om möjligt, från riktiga champagne glas från Orrefors, Kosta Boda, Spiegelau eller Riedel. Gusbourne Blanc de Blancs är ett mousserande vin gjord av 100% Chardonnay. Druvor som används för vinet kommer från vinstockar som är knappt 16 år gamla och som växer i jordmån bestående av sand, silt och lera i söderläge i Appledore i Kent i England. Druvorna skördas för hand och noga selekteras både i fält och i vineri. Sedan pressas dem försiktigt i hela klasar och deras must jäses 10 till 12 dagar under kontrollerad temperatur av 18 till 20°C på rostfria ståltankar. Förutom en liten del av must som jäses på ekfat för att öka komplexiteten i det blivande vinet. Sedan genomgår vinet en 100% malolaktisk jäsning (den andra jäsning) och buteljeras för en tredje jäsning på flaska. När vinet har jäst färdigt lagras det i minst 28 månader på sin jästfällning och ytterligare 3 månader på flaska innan det släpps på marknaden. Om Gusbourne Blanc de Blancs 2013 från de knappt 16 år gamla vinstockarna doftar och smakar så gott kan man bara tänka sig hur otroligt gott kommer det att dofta och smaka när vinstockarna är 20 år eller äldre.

Churchill's, Late Bottled Vintage, 2013, portvin, Porto, Portugal, 4,0 NJP av 5,0 NJP (90 poäng av 100 poäng) (2018-08-04 av Nenad Jelisic)

 

Det är mycket imponerande att både den förra årgången (2012) och denna årgång fick 4,0 NJP. Det händer extremt sällan. Det som också imponerar med det här portvinet är att det kommer från en inte så bra årgång. Vinet är en blandning av sex olika druvsorter: Tinta Barroca, Tinta Francisca, Tinta Roriz, Tinto Cão, Touriga Franca och Touriga Nacional. Vinets framställningsprocess går till enligt följande: druvorna skördas per hand, efter skörden levereras druvorna till vineriet, avstjälkas och läggs i låga stenkaren (lagares) där de trampas av mekaniserade fötter, sedan jäses musten tillsammans med skalen i stenkaren tills den har en alkoholstyrka på 6 till 8% då förstärkts den till 19 till 21% med 77% vinsprit. Sedan lagras vinet i stora ekfat 4 år innan det släps på marknaden. Med Late Bottled Vintage menas det att portvinet kommer från en enda årgång och att det har lagrats på stora ekfat mellan 4 och 6 år. Churchill's Late Bottled Vintage 2013 kan lagras mellan 3 och 10 år. Lagringen kommer bara att göra det mer komplex och omotståndlig att dricka. Bry dig inte om vinets sediment i det näst sista eller sista glaset. Sedimentet bara visar att producenten inte har alls filtrerat vinet. Doften är fylld med fikon, romrussin, svartpeppar, söta kryddor, crème de casis, torkade plommon och mörk choklad. Smaken är fylld med russin, vitpeppar, fikon, dadlar, mörk choklad och söta kryddor. Eftersmaken är mycket lång, med söta smaker i underbart samspel med de bittra. Syran balanserar sötman. Vinet kommer att passa strålande med massor av olika ostar som Castello Blue, Gorgonzola, Roquefort, Stilton, Parmigiano Reggiano och Västerbotten. Eller med mindre söt körsbärspaj, blåbärspaj och äppelpaj eller med kakaorik mörkchoklad eller med pannkakor fyllda med Nutella, mycket finriven mörk choklad och valnötter eller med kladdkaka, men så lite söt som möjligt. Eller bara njut av det utan någon mat. Jag rekommenderar att ni börjar dricka detta underbara portvin vid 8°C (till skillnad vad flesta av vinsidor och den själva producenten rekommenderar) och låt det långsamt växa/öppnas i glaset medan ni dricker det. Om ni kan drick Churchill's Late Bottled Vintage 2013 från Riedel Vinum Port eller Orrefors Difference Sweet eller Orrefors Elixir.

 

Real Tesoro del Principe, Amontillado, NV (99 kr; 375 ml; SB:s artnr 8366) torr sherry, Jerez, Spanien, 4,0 NJP av 5,0 NJP (90 poäng av 100 poäng) (2018-07-08 av Nenad Jelisic)

 

Denna sherry har allt som jag förväntar mig att en torr sherry borde ha. Komplexitet, en riktig bra aptitretande syra, bra sälta och lång eftersmak som stannar kvar i evighet i munnen. Den görs av Palomino Fino (gröna druva) som enligt spansk lag måste komma från det triangelformade området mellan Jerez, Sanlúcar de Barrameda och El Puerto de Santa María i Spanien. Sherrys framställningsprocess går till enligt följande: druvorna skördas i början av september, efter skörden levereras druvorna snabbt till vineriet så att inte oxidering förstör druvor, druvorna avstjälkas och pressas försiktigt, den pressade musten, från den första pressningen, jäses i rostfria ståltankar tills jäsningsprocess är färdig, det färdigt jästa torra vinet med en alkoholstyrka på 11-12% förstärkts med starkt vinsprit till 15-19% och sedan genomgår solera-process. I vissa ekfat under solera-processen bildas det ett florskikt (en hinna av jästsvamp) under lagringen och i vissa inte. Vinet, som lagras på ekfat och som har bildat florskikt, kommer inte i kontakt med syre, och därför blir torrare än vinet som inte har bildat florskikt, kommer i kontakt med syre. Real Tesoro del Principe Amontillado har lagrats under florskikt i över 8 år och sedan utan florskikt i minst 8 år till. I både doften och smaken träder tydligt fram torkade fikon, aprikos, apelsin och druvor; rostade nöter och bränt socker. Jag vet att flesta av er som kommer att läsa denna recension kommer att bli ifrågasättande eftersom den handlar om en torr sherry, men snälla ge denna sherry en chans och jag lovar att ni inte kommer att ångra det. Real Tesoro del Principe Amontillado kommer att passa extremt bra som aperitif. Kyla den ner till 8°C och sedan njut av den medan komplexitet växer i ditt glas under tiden. Jag garanterar att strax efter att du har druckit den kommer du att bli sugen på mat. När maten är i frågan rekommenderar jag kallskuret eller panerad torsk eller panerad ostron eller panerade räkor eller panerad rödspätta eller alla typer av tapas eller krämig hummersoppa.

 

Charles Heidsieck, Brut Réserve, NV (469 kr; SB:s artnr 77522) vitt torrt blandat mousserande vin, Reims, Champagne, Frankrike, 4,0 NJP av 5,0 NJP (90 poäng av 100 poäng) (2018-05-06 av Nenad Jelisic) 

 

NJ Wines valde denna champagne som årets bästa champagne 2014 och 2015 och nu hävdar NJ Wines att just nu, och den har varit det ganska länge, är denna champagne världens mest prisvärda champagne. Charles Heidsieck Brut Réserve är en blandning av Pinot Noir, Pinot Meunier och Chardonnay. Att Charles Heidsieck Brut Réserve har en så hög kvalitet kan förklaras genom att hela 40% av reserve vin (de äldsta av dem 20 år gamla) används för den, som är unikt för champagne i denna prisklass. Så mycket jag vet är det bara Krug Grand Cuvée, som kostar tre gånger mer, som använder ungefär samma mängd av reserve vin (30 till 50%). Här pratar vi om en riktig komplex och sofistikerad champagne som borde drickas till alla stora firande (nyårsafton, bröllop, födelsedagar osv) eller till när man vill belöna sig själv och sin käraste efter en tung arbetsvecka eller till när man vill bara njuta av livet. Charles Heidsieck Brut Réserve har en komplex och riklig smak av rostat bröd, rostade nötter och mogen frukt (gula äpplen och gula päron). Till denna rikliga och komplexa smak tillkommer friska toner av citrus, bra mineralitet och en riktig lång eftersmak. Den passar väldigt väl som aperitif eller till smörstekta (lagom) tandoori kryddade, och i några sekunder med lite champagne kokta, pilgrimsmusslor. Självklart att denna strålande champagne passar också alldeles utmärkt till grillad lax med vitvinssås och små kokta potatis eller till en klassisk räkmacka. Vinet är i perfekt tillstånd nu och kommer inte att vinna på lagring. Det ska drickas vid 8°C, om möjligt, i riktiga champagne glas från Orrefors, Kosta Boda, Spiegelau eller Riedel.

Churchill's, Late Bottled Vintage, 2012, portvin, Porto, Portugal, 4,0 NJP av 5,0 NJP (90 poäng av 100 poäng) (2018-01-06 av Nenad Jelisic)

 

Det som jag gillar med detta underbara portvin är dess otroliga balansen mellan dess höga sötma, syra och tanniner samt dess jättelånga söta, nötiga och kakaorika eftersmak. I doften träder tydligt fram russin, kakaorik mörkchoklad, fikon, kanderade körsbär, söta kryddor och vitpeppar. I smaken träder tydligt fram söta kryddor, kakaorik mörkchoklad, valnötter, fikon, söta mörka körsbär, svartpeppar, blåbärssylt och röstade mandel. Det som mest imponerar med det här portvinet är att det kommer från en inte så bra årgång. Under år 2012 kom inte regn när den borde och när det kom det för sent. Churchill (producenten) stressade inte med skörden och utnyttjade regnets sena ankomsten till maximum. Det här vinets framställningsprocess går till enligt följande: druvorna skördas per hand, efter skörden levereras druvorna till vineriet, avstjälkas och läggs i låga stenkaren (lagares) där de trampas av mekaniserade fötter, sedan jäses musten tillsammans med skalen i stenkaren tills den har en alkoholstyrka på 6 till 8% då förstärkts den till 19 till 21% med 77% vinsprit. Sedan lagras vinet i stora ekfat 4 år innan det släps på marknaden. Med Late Bottled Vintage menas det att portvinet kommer från en enda årgång och att det har lagrats på stora ekfat mellan 4 och 6 år. Churchill's Late Bottled Vintage 2012 kan lagras mellan 7 och 10 år. Lagringen kommer bara att göra det mer komplex och omotståndlig att dricka. Bry dig inte om vinets sediment i det näst sista eller sista glaset. Sedimentet bara visar att producenten inte har alls filtrerat vinet. Vinet kommer att passa strålande med massor av olika ostar som Parmigiano-Reggiano, Grana Padano, Gorgonzola, Camembert, Stilton, Västerbotten och Castello Blue. Eller med körsbärspaj (ej för söt) eller blåbärspaj (ej för söt) eller kakaorik mörkchoklad. Eller bara njut av det utan någon mat. Jag rekommenderar att ni börjar dricka detta underbara portvin vid 8°C (till skillnad vad flesta av vinsidor och den själva producenten rekommenderar) och låt det långsamt växa i glaset medan ni dricker det. Om du kan drick vinet från Riedel Vinum Port eller Orrefors Difference Sweet eller Orrefors Elixir.

Tommasi, Amarone della Valpolicella Classico, 2013, rött torrt blandat vin, Valpolicella, Veneto, Italien, 4,0 NJP av 5,0 NJP (90 poäng av 100 poäng) (2017-12-03 av Nenad Jelisic)

 

Jag har aldrig gett mindre än 3,0 NJP till något Tommasi Amarone della Valpolicella Classico. Inte heller denna årgång har gjort mig besviken. Tvärtom, denna årgång är en av de bästa som jag har provat av Tommasi Amarone della Valpolicella Classico. En strålande balans mellan tanniner, syra, fruktighet och 15% alkohol. Till skillnad från 99% av Amarone-viner avslöjar inte vinet så mycket i doften, speciellt inte när man börjar dricka det. Doften kan definitivt beskrivas som nyanserad och inte som kryddig. I den finner man mogna blå plommon, mogna mörka körsbär, mjölkchoklad, russin, fikon och inslag av söta kryddor. Smaken är kryddig och nyanserad. I den finner man mörk choklad, vitpeppar, torkade mörka körsbär, mogna blå plommon, vanilj, russin, nötter och örter. Tommasi, Amarone della Valpolicella Classico 2013 består av följande druvor: 50% Corvina, 30% Rondinella, 15% Corvinone och 5% Oseleta. Druvorna lufttorkas i 4 månader innan de pressas, och sedan lagras vinet i 30 månader i 3,500 liter slavonska ekfat. Ett sådant smakrikt, kryddigt och tanninrikt vin som det här passar hur bra som helst till grillad oxfilé/entrecôte med café de parissås och potatisgratäng, eller till renskavgryta med smörigt potatismos, eller till grillade fläskkotletter med grillad röd paprika, gul lök, tomater och bearnaisesås samt till hårda ostar som Cheddar, Svecia, Västerbottensost, Parmesan and Grana Padano. Tommasi Amarone della Valpolicella Classico 2013 ska serveras vid 18 till 19°C i Bordeaux-glas. Börja gärna med att servera det vid 16°C (när rumstemperatur är över 20°C eller utomhustemperatur är över 23°C) och sedan njut av när det börjar växa i glaset. Ska vinet drickas idag bör det dekanteras i en timme. Vinet har en bra lagringspotential, uppemot 10 år.

​​Föregående sida   Nästa sida

NJ Wines

bottom of page