top of page

Viner som har fått 4,0 NJP av 5,0 NJP, del 2 av 5 (2021-05-09)

Här presenteras både viner som finns på Systembolaget (med sitt artikelnummer; SB:s artnr) och de som inte finns på Systembolaget. Bara vinerna som fortfarande har utvecklingspotential (den största majoriteten av vinerna här) och de få andra som inte har någon utvecklingspotential, men fortfarande är i riktigt bra tillstånd att drickas redovisas här. Detta gäller oberoende vilket år vinet/vinerna provades. OBS att om något vin har utvecklingspotential framgår det från vinets beskrivning.
 
Viner som har fått 3,5 NJP av 5,0 NJP   Viner som har fått 4,0 NJP av 5,0 NJP   Viner som har fått 4,5 NJP av 5,0 NJP   Viner som har fått 5,0 NJP av 5,0 NJP
 
Del 1 av 5   Del 2 av 5   Del 3 av 5   Del 4 av 5   Del 5 av 5

 

Gusbourne, Blanc de Blancs, 2013, vitt torrt mousserade vin, Kent, England, Storbritannien, 4,0 NJP av 5,0 NJP (90 poäng av 100 poäng) (2019-01-06 av Nenad Jelisic)

 

Det har hänt otroligt mycket med mousserande viner från England (Storbritannien) under de senaste femton åren. Och här är kommer det första mousserade vinet från grevskapet Kent i England, som är gjort enligt Champagne metoden, som får 4,0 NJP av 5,0 NJP. Att detta mousserande vin serveras som aperitif vid statsbesök på Buckingham Palace förvånar inte alls NJ Wines. Vinet har en underbar doft av rostat bröd, brioche och gula äpplen. Smaken är komplex och har en riktig bra mineralitet, och tydliga citrusfrukter, gula äpplen och hasselnötter. Det har en mycket bra balans mellan vinsyra, sötma, fruktighet och mineralitet. Gusbourne Blanc de Blancs 2013 har en bra lagringspotential uppemot 5 år (år 2024), men det kommer att bli drickbart avsevärt länge. Det kommer att passa väldigt väl som aperitif eller med lyxig hummersoppa med lite saffran eller med nykokta havskräftor eller med gratinerad hummer (ej kryddad med heta kryddor) eller med tunnbröd med kallrökt lax, pepparrot och färskost (typ Philadelphia Original) eller med Bouillabaisse (sydfransk soppa). Det ska drickas vid 8°C, om möjligt, från riktiga champagne glas från Orrefors, Kosta Boda, Spiegelau eller Riedel. Gusbourne Blanc de Blancs är ett mousserande vin gjord av 100% Chardonnay. Druvor som används för vinet kommer från vinstockar som är knappt 16 år gamla och som växer i jordmån bestående av sand, silt och lera i söderläge i Appledore i Kent i England. Druvorna skördas för hand och noga selekteras både i fält och i vineri. Sedan pressas dem försiktigt i hela klasar och deras must jäses 10 till 12 dagar under kontrollerad temperatur av 18 till 20°C på rostfria ståltankar. Förutom en liten del av must som jäses på ekfat för att öka komplexiteten i det blivande vinet. Sedan genomgår vinet en 100% malolaktisk jäsning (den andra jäsning) och buteljeras för en tredje jäsning på flaska. När vinet har jäst färdigt lagras det i minst 28 månader på sin jästfällning och ytterligare 3 månader på flaska innan det släpps på marknaden. Om Gusbourne Blanc de Blancs 2013 från de knappt 16 år gamla vinstockarna doftar och smakar så gott kan man bara tänka sig hur otroligt gott kommer det att dofta och smaka när vinstockarna är 20 år eller äldre.

Cuvée Sir Winston Churchill, Pol Roger, 2006, vitt torrt blandat mousserande vin, Champagne, Frankrike, 4,0 NJP av 5,0 NJP (90 poäng av 100 poäng) (2018-12-01 av Robert Jonasson)

 

Så här inför jul och nyårsafton tycker NJ Wines att ni ska passa på att köpa en väldigt fin och god julklapp till dig och dina kära. Valet kan inte bli bättre än att lägga pengarna på den väldigt goda champagnen Cuvée Sir Winston Churchill 2006 från den pålitliga champagneproducenten Pol Roger i Épernay. Som namnet antyder är detta en champagne till ära av Sir Winston Churchill. Om du inte visste var Churchill en stor älskare av champagne och ska bland annat ha sagt ”Champagne skall vara kall, torr och gratis.” Pol Rogers prestigechampagne Cuvée Sir Winston Churchill produceras bara under de bästa årgångarna och är alltid ett vin av jämn och hög kvalitet. Årgång 2006 är utan tvekan en av de bästa årgångarna av vinet som NJ Wines provat hitintills. Vinet har en djupt guldgul färg. Doften är till en början lite försiktig för att med lite luft växa till ett komplext och mycket elegant i glaset. Till en början är det framför allt mineraltoner och citrus som dominerar i doften. Allt eftersom växer doften i komplexitet och blir lätt rökig med toner av nougat, hasselnötter och rostat bröd. Den långa härliga smaken är torr, fräsch och elegant med en krämig mousse. I smaken finner man mineral, gula äpplen, citrus, hasselnötter och rostat bröd. Det välbalanserade vinet har en hög syra och en mycket lång eftersmak. Servera gärna Cuvée Sir Winston Churchill till en lyxig smårätt som hemlagade små bagels (eller annat liknande bröd) fyllda med rökt lax och krämig ost (t.ex. Philadelphia-ost). En annan perfekt kombination är stekt torskrygg som toppas med små bitar av ugnstorkad Parmaskinka och serveras med mandelpotatispuré och vitvinssås. Servera vinet vid 8°C och låt temperaturen stiga ett par grader medan vinet luftas i glaset. Vinet bör, om möjligt, serveras i vida, tulpanformade champagneglas från Riedel Sommelier, Orrefors Difference eller liknande. Detta vin ska absolut inte serveras i ett smalt champagneglas, så kallade champagneflöjt, eftersom vinets dofter framträder mycket bättre i ett vidare glas. Vinet kan lagras i minst 5 år för att runda av syran och erhålla lite mer komplexitet i smak och doft. Huvuddelen av druvorna i vinet utgörs av Pinot Noir vilken balanseras upp med Chardonnay. Den exakta druvblandningen för Cuvée Sir Winston Churchill är en välbevarad familjehemlighet. Vinet jäses i temperaturkontrollerade ståltankar. Druvor från de olika byarna jäses var för sig. Vinet genomgår malolaktisk jäsning innan den slutliga blandningen utförs. Därefter jäses vinet på flaska och lagras i den djupaste av Pol Rogers källare (33 m under markytan) i Épenay. För Cuvée Sir Winston Churchill sker remuage (gradvis lutning av flaskhalsen nedåt, under tiden roteras flaskan medurs och moturs) för hand. Att göra remauge för hand är något som idag är mycket ovanligt i Champagne.

Churchill's, Late Bottled Vintage, 2013, portvin, Porto, Portugal, 4,0 NJP av 5,0 NJP (90 poäng av 100 poäng) (2018-08-04 av Nenad Jelisic)

 

Det är mycket imponerande att både den förra årgången (2012) och denna årgång fick 4,0 NJP. Det händer extremt sällan. Det som också imponerar med det här portvinet är att det kommer från en inte så bra årgång. Vinet är en blandning av sex olika druvsorter: Tinta Barroca, Tinta Francisca, Tinta Roriz, Tinto Cão, Touriga Franca och Touriga Nacional. Vinets framställningsprocess går till enligt följande: druvorna skördas per hand, efter skörden levereras druvorna till vineriet, avstjälkas och läggs i låga stenkaren (lagares) där de trampas av mekaniserade fötter, sedan jäses musten tillsammans med skalen i stenkaren tills den har en alkoholstyrka på 6 till 8% då förstärkts den till 19 till 21% med 77% vinsprit. Sedan lagras vinet i stora ekfat 4 år innan det släps på marknaden. Med Late Bottled Vintage menas det att portvinet kommer från en enda årgång och att det har lagrats på stora ekfat mellan 4 och 6 år. Churchill's Late Bottled Vintage 2013 kan lagras mellan 3 och 10 år. Lagringen kommer bara att göra det mer komplex och omotståndlig att dricka. Bry dig inte om vinets sediment i det näst sista eller sista glaset. Sedimentet bara visar att producenten inte har alls filtrerat vinet. Doften är fylld med fikon, romrussin, svartpeppar, söta kryddor, crème de casis, torkade plommon och mörk choklad. Smaken är fylld med russin, vitpeppar, fikon, dadlar, mörk choklad och söta kryddor. Eftersmaken är mycket lång, med söta smaker i underbart samspel med de bittra. Syran balanserar sötman. Vinet kommer att passa strålande med massor av olika ostar som Castello Blue, Gorgonzola, Roquefort, Stilton, Parmigiano Reggiano och Västerbotten. Eller med mindre söt körsbärspaj, blåbärspaj och äppelpaj eller med kakaorik mörkchoklad eller med pannkakor fyllda med Nutella, mycket finriven mörk choklad och valnötter eller med kladdkaka, men så lite söt som möjligt. Eller bara njut av det utan någon mat. Jag rekommenderar att ni börjar dricka detta underbara portvin vid 8°C (till skillnad vad flesta av vinsidor och den själva producenten rekommenderar) och låt det långsamt växa/öppnas i glaset medan ni dricker det. Om ni kan drick Churchill's Late Bottled Vintage 2013 från Riedel Vinum Port eller Orrefors Difference Sweet eller Orrefors Elixir.

​​Föregående sida   Nästa sida

NJ Wines

bottom of page