top of page
NJ Wines 164.jpg

Viner som har fått 5,0 NJP av 5,0 NJP, del 4 av 4 (2020-12-12)

Här presenteras både viner som finns på Systembolaget (med sitt artikelnummer; SB:s artnr) och de som inte finns på Systembolaget. Bara vinerna som fortfarande har utvecklingspotential (den största majoriteten av vinerna här) och de få andra som inte har någon utvecklingspotential, men fortfarande är i riktigt bra tillstånd att drickas redovisas här. Detta gäller oberoende vilket år vinet/vinerna provades. OBS att om något vin har utvecklingspotential framgår det från vinets beskrivning.

Viner som har fått 3,5 NJP av 5,0 NJP   Viner som har fått 4,0 NJP av 5,0 NJP   Viner som har fått 4,5 NJP av 5,0 NJP   Viner som har fått 5,0 NJP av 5,0 NJP

Del 1 av 4   Del 2 av 4   Del 3 av 4   Del 4 av 4

Pfaffl, Hommage, Grüner Veltliner, Weinviertel DAC Reserve, 2015, vitt torrt vin, Weinviertel, Österrike, 5,0 NJP av 5,0 NJP (100 poäng av 100 poäng)  (2016-04-23 av Nenad Jelisic)

 

Wow, vilken underbar och komplex doft och smak, som växer varje minut i glaset. Detta är det bästa Grüner Veltliner vin som jag har provat. Det säger en hel del att sedan 2012 har NJ Wines gett 5,0 NJP till bara ett vin till. Jag kan inte få nog av vinets doft, den är som en underbar exotisk parfym. Här pratar vi verkligen om tydliga dofter och smaker av söta kryddor, honungsmelon, gula mogna päron, lime, örter och vita mullbär. Vinets höga och komplexa rikedom gömmer, i början, vinets syra och mineralitet, men dem träder väldigt tydligt fram i den evig långa eftersmaken. Vinstockarna som används för Pfaffl Hommage Grüner Veltliner är runt 50 år gamla, och växer på en jordmån bestående av löss, sand och flysch. Vinets druvor selekteras noga i både fält och vinkällare och sedan avstjälkas dem och krossas mycket försiktigt. Den krossade massan bestående av must, fruktkött, druvskal och kärnor macereras i 10 timmar och sedan pressas den. Både jäsning och lagring sker på stora akaciafat, och efter 12 månader är vinet redo att buteljeras. Drick vinet vid 8 till 10°C till grillad lax med smörigt potatismos och vitvinssås eller till krämig fisk och skaldjurssoppa eller till tunnbröd med philadelphiaost, lite pepparrot och rökt lax (helst ej odlad lax). Pfaffl Hommage Grüner Veltliner 20015 kan lagras uppemot 10 år.

Föregående sida

NJ Wines

bottom of page